Milijoni

Koliko stane varovanje na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu?

B.K.
20. 1. 2020, 10.14
Posodobljeno: 20. 1. 2020, 10.16
Deli članek:

Vsako leto se konec januarja v švicarskem Davosu zbere svetovna gospodarska in politična smetana. Koliko stane njihovo varovanje in kdo krije stroške?

Reuters
Davos, Švica.

Od torka do petka bodo idilično alpsko mesto Davos preplavili suknjiči in kravate. Že 33. srečanja gospodarstvenikov in odločevalcev se bodo med drugimi udeležili ameriški predsednik Donald Trump, nemška kanclerka Angela Merkel, predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde in direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva. Organizatorji skupno pričakujejo 3.000 visokih gostov, ki bodo potrebovali tudi zanesljivo varovanje.

Za to bo v prvi vrsti poskrbela Švicarska vojska, ki že patruljira po ulicah majhnega gorskega mesta. Na strehah višjih stavb so nameščeni ostrostrelci. Gostom, pred prihodom na varovano območje, preverijo njihovo prtljago, vozilo in osebo.

Večino stroškov pokrijejo z javnimi financami

Davos se nahaja v švicarskem kantonu Graubünden, vodenje varnosti pa je prevzela kantonska vlada, ki za ta dogodek tudi prevzema povelje nad dodeljenimi varnostnimi silami. Vlada se sicer lahko, če bi to bilo potrebno, po pomoč obrne k policijskim ekipam iz drugih kantonov, ali pa k oboroženim silam v celoti.

Reuters
Svetovni gospodarski forum v Davosu.

Cena varovanja letošnjega dogodka, naj bi dosegla približno 9 milijonov švicarskih frankov (dobrih 8 milijonov evrov), večji delež pa bodo nase prevzeli švicarski davkoplačevalci. Le četrtino vseh stroškov namreč krije organizacija Svetovni gospodarski forum, četrtino bo z javnimi sredstvi pokril kanton, osmino občina, približno tretjino pa federalna vlada.

V to ceno pa niso všteti stroški za vojsko, ki že danes patruljira po ulicah. Ti bodo najverjetneje znesli več kot 30 milijonov švicarskih frankov, v celoti pa jih bo krila federalna vlada.

V Davosu tudi premier Šarec

Na letošnjem srečanju v Davosu bo tudi nekaj slovenskih predstavnikov. Tja bo odpotoval premier Marjan Šarec, spremljale pa ga bodo svetovalke iz njegovega kabineta in veleposlanica Republike Slovenije v Bernu Marta Kos, poroča časnik Finance.