Morilec iz Halleja

27-letni Nemec priznal, da je moril zaradi skrajnih desničarskih nazorov

A.S./STA
11. 10. 2019, 12.37
Deli članek:

Nemec, ki je v sredo v mestu Halle na vzhodu države ubil dva človeka, je priznal dejanje. Priznal je tudi, da so ga vodila desničarska in antisemitska prepričanja. 27-letnik je v četrtek zvečer več ur pričal pred preiskovalnim sodnikom. Trenutno je v preiskovalnem zaporu.

Facebook
Stephan Balliet je sovražil skoraj vse.

Napadalca, Stephana B., so aretirali v sredo, potem ko je pred sinagogo v Halleju najprej ubil 40-letno žensko, nato pa v bližnji okrepčevalnici s kebabom še 20-letnega moškega. Pred tem je neuspešno skušal s strelnim orožjem vdreti v sinagogo, v kateri je bilo tedaj, na judovski praznik jom kipur, 51 ljudi.

Na begu je storilec ranil še 40-letnico in 41-letnika. Glede na ugotovitve tožilstva je imel pri sebi štiri kose strelnega orožja in več eksplozivnih sredstev.

Reuters
Oborožen in oblečen v policijsko uniformo je streljal v četrti Paulus v Halleju.

Vse skupaj je posnel in objavil na spletnih družbenih omrežjih, poleg tega pa je svoja prepričanja razgrnil tudi v enajst strani dolgem "manifestu".

Tožilstvo je že pred tem javnosti sporočilo, da je bil sredin napad terorističen, motiv pa desničarski ekstremizem. Zaporni nalog 27-letniku pripisuje odgovornost za dvojni umor in sedemkratni poskus umora, so danes povedali na tožilstvu.