Izkoriščanje deklet

Obljubljali delo barske plesalke, jih nastanili v nočni lokal na območju Celja in jih silili v prostitucijo

S.R./STA
16. 7. 2019, 13.46
Posodobljeno: 16. 7. 2019, 13.50
Deli članek:

Na celjskem okrožnem sodišču so danes stekli predobravnavni naroki za sedem domnevnih članov hudodelske združbe, ki naj bi služila z izkoriščanjem deklet za prostitucijo.

STA
Obtoženi Robert Mramor, Jože Cank in Maja Cank.

Zaenkrat sta prišla na vrsto Robert Mramor in Maja Cank, medtem ko je bil narok za prvoobtoženega, 67-letnega Jožeta Canka, ki naj bi kot vodja hudodelske združbe vodil organizirano trgovino z ljudmi z namenom izkoriščanja prostitucije, danes preložen zaradi odsotnosti njegovega odvetnika iz zdravstvenih razlogov. Sodnik Marko Brišnik je nov narok zanj razpisal za 20. avgust.

Danes sta se tako o krivdi izrekla le Robert Mramor, ki je tako kot prvoobtoženi od jeseni lani v priporu, in Maja Cank, ki se brani s prostosti. Nihče od njiju ni priznal očitkov iz obtožnice, zato bo predvidoma po sodnih počitnicah steklo sojenje. Še pred tem bo moralo sodišče odločiti o današnji zahtevi obrambe za izločitev dela dokaznega gradiva iz kazenskega spisa.

Po besedah odvetnice Jasmine Gričnik je zaradi varstva osebnih podatkov sporno gradivo, pridobljeno od telefonskih operaterjev. Ob tem je tudi predlagala odpravo pripora za Mramorja, saj "odrejeni pripor ni več sorazmeren". V priporu je že skoraj enajst mesecev, a je tožilec Aljaž Britvič spomnil, da ga bremeni več hudih kaznivih dejanj. Tudi sodnik Brišnik je ocenil, da so še vedno podani razlogi za pripor. Glede na to, da je obtoženi trenutno brezposeln, obstaja nevarnost, da bo v primeru izpustitve na prostost nadaljeval z domnevno nezakonitim početjem, je pojasnil med drugim.

V sredo sledijo še predobravnavni naroki za soobtožene Ekrema Pobrića, Marjana Soršaka, Damjana Vindiša in Petra Školnika ter družbo Esit. 

Prostitucija in trgovina z ljudmi

Obtožnica jih bremeni, da so v času od začetka oktobra 2017 do konca avgusta 2018 preslepili več ukrajinskih državljank. Medtem ko naj bi jim obljubljali delo barske plesalke, so jih pripeljali v Slovenijo, nastanili v nočni lokal na območju Celja in jih silili v prostitucijo, s katero si je omenjena hudodelska združba ustvarjala zaslužek, ki si ga je nato razdelila. 

Policisti so skupino razkrinkali konec avgusta lani, ko so opravili več hišnih preiskav. Takrat so odvzeli prostost šestim ljudem, od tega sta dva ostala v priporu. Po poročanju časnika Večer gre za stare znance policije, ki so jih policisti v preteklosti že obravnavali.
Obtoženi so kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi v obliki hudodelske združbe, zaradi česar jim grozi od tri do 15 let zapora. 

Tožilstvo je zaradi varovanja zasebnosti žrtev in ostalih vpletenih v domnevno nezakonito početje predlagalo sojenje za zaprtimi vrati, a sodišče o tem še ni odločilo.