Pretepal naključne sprehajalce

Sprehajalca na Golovcu skoraj ubil, v zapor pa mu ni treba

S.S.
2. 6. 2019, 19.30
Deli članek:

Mateju Križniču je bil v petek na okrožnem sodišču izrečen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva.

Samo Strel
Križnič do pravnomočnosti ostaja priprt v enoti za forenzično psihiatrijo mariborskega UKC, in sicer zaradi ponovitvene nevarnosti

Štiriinštiridesetletniku, ki je na Golovcu napadel več sprehajalcev, so tožilci očitali poskus uboja, povzročitev dveh hudih in dveh lahkih telesnih poškodb.

Kazniva dejanja pa je Križnič storil neprišteven, in sicer zaradi duševnih težav in opitosti. Sodni izvedenec psihiatrije Dragan Terzič je zanj ugotovil, da se mu je v adolescenci začela razvijati shizotipska motnja, za katero so značilni stopnjevanje notranjih tenzij in občasni izbruhi psihotične simptomatike ter neracionalno vrednotenje dogodkov, ki pa je nikoli ni zdravil. Ob uživanju alkohola, Križnič je bil namreč v času napadov pijan, pa se te motnje le še potencirajo in se kažejo tudi v paranoidnosti, ki prehaja v blodnjavost in agresivnost.

Mama o sinu samo dobro

Kot rečeno, so sodniki Križniču izrekli ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva, ki lahko traja največ pet let, sodišče pa na pol leta preverja potek zdravljenja. Stroški postopka bodo bremenili proračun, 44-letnik pa do pravnomočnosti ostaja v priporu na enoti za forenzično psihiatrijo v UKC Maribor, in sicer zaradi ponovitvene nevarnosti. Kot je bilo slišati, se Križnič tam že zdravi zaradi psihičnih težav, od alkohola ni odvisen, ga pa občasno uživa, kar je po besedah sodnice Špele Koleta dovolj, da ponovi kazniva dejanja. Še pred razglasitvijo ukrepa je pričala mama obtoženca, ki o sinu ni vedela povedati kaj slabega. Živita skupaj, veliko pomaga pri domačih opravilih, nikoli ga ni videla pijanega. »Pri nas pijače skoraj ni doma, razen za potico med prazniki,« je poudarila.

Brez vzroka pretepal in grozil

Najhujši očitek Mateju Križniču je poskus uboja, ki ga je po navedbah tožilstva zagrešil 8. novembra lani na Golovcu, ko je brez vzroka od zadaj v vrat udaril Matijo K., da je padel, potem pa ga je nezavestnega še brcal v glavo in vpil: »Kje ste, kurbe, danes ubijam!« Napad bi se lahko končal po najbolj črnem scenariju, če ne bi mimo prišel Janez S., na katerega je potem Križnič preusmeril pozornost in tudi njega hudo telesno poškodoval oziroma mu zlomil nos. Podobne manevre je Križnič na Golovcu izvajal že 16. oktobra 2016, ko je v jarek zalučal Borina M. in po nosu mahnil Nenada G. Konec aprila 2017 pa je napadel, zbrcal in pretepel ter ozmerjal z gnojem, tudi soseda Miho P. Slednji edini od Križniča zahteva odškodnino, in sicer 20.500 evrov, z zahtevkom pa ga je sodišče napotilo na pot pravde.