Dirka po Italiji

Roglič na zgodovinske stopničke dirke po Italiji

G.G./STA
2. 6. 2019, 17.29
Posodobljeno: 2. 6. 2019, 18.10
Deli članek:

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v zadnji etapi letošnje dirke po Italiji, 17-kilometrski vožnji na čas po Veroni, prehitel Španca Mikela Lando na tretjem mestu skupne razvrstitve in s tem dosegel največji uspeh kolesarja s sončne strani Alp na tritedenskih dirkah doslej. Ekvadorec Richard Carapaz je potrdil skupno zmago na dirki.

Profimedia
Primož Roglič

Roglič (Jumbo Visma) je s traso po ulicah mesta romantike opravil v 22:33 minute, s tem sicer za 26 sekund zgrešil še tretjo zaporedno zmago na kronometrih letošnjega Gira in pristal na 10. mestu, vendar ob tem bil za 31 sekund hitrejši od Lande (Movistar). Tako je 29-letni Zasavčan Španca po prekolesarjenih 3546,8 kilometra v skupni razvrstitvi prehitel za osem sekund in s tem osvojil prve stopničke Slovenije na dirkah za grand tour.

Zmago na legendarni dirki je na zadnji etapi potrdil 26-letni Carapaz. Član ekipe Movistarja je na zadnjo etapo prišel z 1:54 minute prednosti pred najbližjim zasledovalcem domačinom Vincenzom Nibalijem (Bahrain Merida), proti izkušenemu Italijanu pa je v vožnji na čas izgubil le 49 sekund in tako slavil s 1:05 prednosti.

Zmago na današnjem kronometru si je prikolesaril Američan Chad Haga (Team Sunweb) s časom 22:07 minute, pred belgijskima članoma Lotto-Soudal Victorjem Campenaertsom (+0:04) in Thomasom de Gendtom (+0.07).