Zloraba položaja

Svete in Razboršek morata Kadu vrniti več kot milijon evrov

B.K./STA
29. 12. 2018, 11.56
Posodobljeno: 29. 12. 2018, 11.59
Deli članek:

Nekdanja vodilna uslužbenca Kada Uroš Svete in Gregor Razboršek morata po odločitvi delovnega sodišča zaradi nakupa prednostnih delnic družbe Hit leta 2008 Kadu vrniti skupno 1,13 milijona evrov.

vszi

Oba sta bila v tem primeru obsojena tudi v kazenski zadevi za zlorabo položaja. Na obe sodbi sta napovedala pritožbo, danes poroča časnik Delo.

Gre za primer prednostnih delnic Hita, ki jih je Kapitalska družba (Kad) po, kot je ocenjeval Kad, "neobičajno visoki" ceni leta 2008 kupil od zasebnega podjetja DSA v lasti Tomaža Stoparja. Uroš Svete, ki je bil direktor oddelka za upravljanje premoženja v Kadu, in Gregor Razboršek, ki je bil Svetetov namestnik, sta dobila izredno odpoved delovnega razmerja, Kad je zadevo predal tudi tožilstvu.

Delovno in socialno sodišče je v ponovljenem sojenju (višje sodišče je lani prvo sodbo delovnega sodišča iz leta 2016 razveljavilo med drugim zaradi dvomov o vrednosti delnice) ugodilo tožbenemu zahtevku Kada in Modre zavarovalnice. Tako morata plačati vsak 566.000 evrov ter povrniti tudi stroške postopka.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v kazenski zadevi Sveteta in Razborška ter Stoparja spoznalo za krive zlorabe položaja oz. pomoči pri tem dejanju zaradi nakupa delnic v imenu Kritnega sklada Prvega pokojninskega sklada (KSPPS). Razboršku je izreklo dve leti in dva meseca zapora, Svetetu in Stoparju pa po leto in deset mesecev zapora.

Hkrati je vse tri oprostilo očitka goljufije, češ da so zavedli direktorja Kada Uroša Rožiča pri nakupu v imenu Kapitalskega vzajemnega pokojninskega sklada (KVPS) in Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (SODPZ).

Razborškov odvetnik Stojan Zdolšek in Svetetov odvetnik Mitja Jelenič Novak sta za Delo napovedala, da se bosta pritožila tako na sodbo delovnega kot na sodbo okrožnega sodišča.

Kad je od DSA septembra 2008 kupil več kot 70.000 delnic HIT2 po ceni 33 evrov, čeprav je po ugotovitvah delovnega sodišča obstajala cenitev, po kateri so bile prednostne delnice vredne od 11 do 17 evrov oz. v povprečju 14 evrov. Svete in Razboršek sta nakup izpeljala kljub temu, da prodaja ni bila odobrena na seji taktičnega odbora in da se oddelek za analize s takšnim nakupom ni strinjal, piše Delo.

Na prvi stopnji dosojenih 1,13 milijona evrov odškodnine je razlika med nabavno ceno delnic (33 evrov) in vrednostjo prednostnih delnic HIT2, ki jih je glede na izvedensko mnenje kot realno ocenilo delovno sodišče (17 evrov). Kad in Modra zavarovalnica sta sicer zatrjevali škodo v višini 1,4 milijona evrov, kolikor je znašala vrednost popravkov, saj je moral Kad prevrednotiti naložbe v te delnice.

Okrožno sodišče je sicer kot realno ceno delnice štelo 27 evrov; za toliko je namreč avstrijska Hypo banka mesec pred nakupom delnice vzela v zastavo za kredit DSA, še poroča časnik.