Pekel v rudniku soli

FOTO: Grozljivo, rudarji so živi zgoreli 363 metrov pod zemljo

S.R.
23. 12. 2018, 18.04
Posodobljeno: 24. 12. 2018, 08.05
Deli članek:

Devet rudarjev, ki jih niso uspeli rešiti iz pekla globoko pod rusko zemljo, je umrlo grozovite smrti.

Profimedia
Tragedija v rudniku kalijeve soli.

Devet delavcev, ki so včeraj dopoldne po izbruhu požara v rudniku soli v bližini ruskega mesta Solikamsk ostali ujeti 363 metrov pod zemljo, je umrlo krute smrti, danes sporočajo ruski mediji. Delavci so bili v gostem dimu in visokih temperaturah živi zažgani. Gost dim in ogenj sta jim preprečila, da bi se podobno kot preostalih osem delavcev, ki jim je pred peklom uspelo pobegniti na površje, rešili iz rudnika Uralkali, bogatega s kalijevo soljo. Solikamsk leži v ruski regiji Perm in je od Moskve oddaljen približno 1500 kilometrov. 

Profimedia
Tragedija v rudniku kalijeve soli.

V času nesreče je v enem od jaškov delalo sedemnajst delavcev. Ti so utrjevali strop in stene jaška, ko je nenadoma izbruhnil požar. Reševalci so si nato ves dan prizadevali, da bi ujete vendarle rešili, a so vseskozi priznavali, da je kaj malo upanja, da bi jih našli žive. »Storili smo vse, kar je bilo v naši moči, da bi rešili devet rudarjev. Izjalovilo se je šest poskusov, da bi pogasili ogenj in jih dosegli,« je pojasnil guverner Permske regije Maksim Rešetnikov. Po navedbah ruske tiskovne agencije TASS so trenutno na delu kriminalisti, ki bodo poskušali ugotoviti, ali je bila nesreča posledica kršenja varnostnih predpisov.

Pepelika oziroma kalijev karbonat, ki ga kopljejo v tem rudniku, se uporablja zlasti v gnojilih ter proizvodnji mila in stekla.

Profimedia
Tragedija v rudniku kalijeve soli.

Profimedia
Tragedija v rudniku kalijeve soli.