Območje posejal s trupli

Serijski morilec terorizira idilično francosko vasico

S.R.
22. 12. 2018, 18.36
Deli članek:

Zadnji masaker v bretonski vasici, kjer je krute smrti umrlo sedem zajcev, je le zadnji v seriji brutalnih pobojev teh živalc.

Profimedia
Kdo mori lokalne zajce?

Nedavno je znova udaril serijski morilec zajcev, ki strah seje v vasici Minihy-Treguier na severozahodu Francije. Trupelca sedmih zajcev so na pragu ene od domačij našli prejšnjo soboto zjutraj. Lokalnega prebivalstva, ki je po več tednih brez incidenta upalo, da se je marca letos začet morilski pohod vendarle končal, se je tako znova polastila panika. 

Zajčji morilec, ki v zadnjem letu terorizira to vas s 1320 prebivalci, je po navedbah župana Jeana-Yvesa Fenvarc’ha moril že pri desetih rejcih, nekatere med njimi pa je obiskal »večkrat.« »Žrtve so pogosto upokojenci z vrtovi, zajčniki in kokošnjaki. To je njihova strast, njihov konjiček,« je pojasnil župan.

Eugène in Marie-Françoise L’Hévéder, stara 80 oziroma 77 let, sta denimo v štirih napadih izgubila že 20 zajcev. »Z vzrejo zajcev se ukvarjava že 55 let, kaj takega pa se zdaj dogaja prvič. Povsem obupana sva. Sprašujeva se, kdo bi storil kaj takšnega,« je za lokalne medije dejal Eugène. 

Modus operandi 

Policisti pojasnjujejo, da skrivnostni morilec za seboj pušča zelo malo sledi in da ima vsakič enak modus operandi: »ponoči se splazi v zasebne vrtove, zajce vzame iz zajčnikov ter ji bodisi zabode z iglo ali ostrim predmetom bodisi zdrobi s stopalom. Trupelca nato pusti ležati na tleh.« »To je zastrašujoče. Če se lahko tako znaša nad nemočnimi zajčki, se prav lahko zgodi, da bo nekega dne napadel ljudi, zlasti starejše,« je bojazen opisala vaščanka Annick. »To je bolestno, da lahko kaj takega storiš živali, saj ne gre niti za to, da bi jo nato pojedel,« pa jo je dopolnila soseda Isabelle.

Krive lisice?

Kot so zapisali pri britanskem časniku Guardian, dogajanje močno spominja na skrivnost morilca mačk iz Croydona, okrožja na jugu Londona. Od leta 2014 naj bi nek posameznik na širšem območju Londona ubil in obglavil več sto mačk ter jim odsekal tudi rep. Scotland Yard je letos preiskavo primera zaključil in odločil, da so za smrti krive lisice, saj so na več posnetkih nadzornih kamer opazili, kako se prebrisanke potikajo po londonskih ulicah in v gobčkih nosijo telesne dele mačk. To tezo potrjujejo tudi opravljene obdukcije, saj so na truplih mačk našli tudi DNK lisic. A morda v bretonskem primeru vendarle gre za morilca v človeški podobi, saj naj bi glede na policijsko poročilo nekdo navedel, da je videl, kako je prizorišče zločina zapustil neznan moški, »ki je bil oblečen v dežni plašč in na glavi nosil kapo.«