Kriminalna združba

Zobozdravnika bo zdaj moral obiskati v zaporu

Janja Ambrožič / Dolenjski list
30. 11. 2018, 20.25
Deli članek:

Od 14 obtoženih jih je pet že priznalo krivdo, vodji združbe Darku Ahčinu je sodnica dosodila pet let zapora in 6000 evrov denarne kazni.

J. A.
Darko Ahčin je v priporu od 15. februarja.

Januarja je Policijska uprava Novo mesto sporočila, da so prijeli člane kriminalne združbe, ki je prodajala drogo na Dolenjskem in v Posavju, posel je imela celo na Hrvaškem. Zdaj so njeni člani začeli prihajati na sodišče.

Policija je takrat povedala, da so zasegli 830 gramov kokaina, 350 gramov heroina, 122 tablet ekstazija, 2,5 kilograma posušene konoplje in kar 1452 sadik konoplje v štirih prirejenih prostorih.

Pred sodnico bo moralo stopiti še devet obtoženih, od katerih so štirje v priporu: Selvir Demirović, Dejan Lovrinović, Viktor Mumlek in Alen Mirt. 

STARI ZNANCI POLICIJE

»Kriminalisti so za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog ovadili 13 osumljencev (med njimi dve ženski), starih med 30 in 54 let. Večina prebiva na območju Policijske uprave Novo mesto, trije pa na območju Policijske uprave Ljubljana,« je takrat povedal vodja kriminalistične policije v PU Novo mesto France Božičnik. Večino od njih je policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami in premoženjskimi kaznivimi dejanji, nekateri so že bili pravnomočno obsojeni.

Ker so kriminalisti že leta 2016 v Novem mestu zaznali povečano ulično preprodajo kokaina, so se temeljito lotili primera in zbrali dovolj dokazov, da so lahko uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Člani kriminalne združbe so v tem času izvedli najmanj 37 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo. Cena za gram kokaina je bila v ulični prodaji 100 evrov (nabavna od 70 do 80 evrov), konopljo pa so prodajali po štiri evre za gram.

ORGANIZIRAL POSEL

Policija je ugotovila, da je bil glavni dobavitelj kokaina 40-letni Ljubljančan, na Dolenjskem pa je bil vodja posla z drogo 42-letnik. Zdaj so osumljenci iz policijskega poročila začeli dobivati imena in priimke. Na novomeškem okrožnem sodišču so zadnji teden potekali predobravnalni naroki za obtožence, ki so s tožilstvom podpisali sporazume o priznanju krivde. Na začetku tega tedna je pred sodnico Betko Šimc stopil 42-letni Darko Ahčin iz Škocjana. Imel je pomembno vlogo, saj je organiziral nabavo kokaina, vodil laboratorija za pridelavo prepovedane konoplje in skrbel za distribucijo droge. Povedal je, da je po poklicu mizar, da je zadnja štiri leta nezaposlen in da je v tem času tri leta delal v Nemčiji, kjer si je prislužil 50 tisočakov. »Ko sem se vrnil v Slovenijo, sem živel od tega denarja,« je zatrdil.

V tej zadevi so krivdo poleg Ahčina priznali še Jasmin Hušidić, Isak Selimanović, Sabina Prica in Jasna Zupan. 

Državni tožilec Igor Vertuš je predstavil obsežno obtožnico in tudi kazen, ki so jo zapisali v sporazum. »Predlagam pet let zapora in 6000 evrov denarne kazni, ki jih mora plačati v treh obrokih, zadnjega oktobra 2020. Poleg tega naj mu sodišče odvzame prepovedano drogo in opremo za njeno proizvodnjo,« so bile besede Vertuša.

RAD BI ŠEL K ZOBOZDRAVNIKU

Ahčin je bil zelo redkobeseden, rekel je le, da krivdo prizna, ko pa ga je sodnica vprašala, ali bo odgovarjal na njena vprašanja, ji je odgovoril negativno. Tako on kot njegov zagovornik Marko Bandelj sta predlagala, da bi sodišče do nastopa prestajanja kazni odpravilo pripor. »Urediti moram še nekaj zadev, med drugim eno leto čakam na zobozdravnika, zato prosim za odpravo pripora,« je rekel, a njegove prošnje sodnica ni uslišala. Sledila je predlogu tožilca, ki je temu nasprotoval zaradi ponovitvene nevarnosti. Izrekla je kazen, ki je zapisana v sporazumu o priznanju krivde.