Čas petard

FOTO: Na poti v šolo že poka; mladoletniku zasegli 84 petard

S.R.
30. 11. 2018, 11.36
Posodobljeno: 30. 11. 2018, 14.22
Deli članek:

Policisti so pri mladoletniku v Novem mestu zasegli skoraj 100 petard. Njegov pajdaš jih je že prižigal.

PP Novo mesto
Zasežene petarde.

Novomeški policisti so že ob prvem nadzoru letos mladoletnikom zasegli skoraj sto prepovedanih petard. Po tem, ko so, kot pravijo, "v preteklih letih z zadovoljstvom ugotavljali, da je ob koncih leta vedno manj pokanja petard, manj poškodb in zato tudi manj klicev ljudi, ki jih tako ravnanje moti in prestraši," je letos začelo pokati že konec novembra.

V strnjenem naselju na Volčičevi ulici v Novem mestu, ki seleži v neposredni bližini bolnišnice, so zalotili mladoletnika, ki je na poti v šolo odvrgel gorečo petardo. Zasegli so mu še devet petard, ki jih je imel pri sebi, sporočajo iz PU Novo mesto. V bližini so drugemu mladoletniku zasegli 84 prepovedanih petard. Zoper oba bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Policisti ob tem izražajo veliko žalost, "da posamezniki še vedno ne razumejo, da je pokanje za veliko ljudi moteče, povzroča strah, občutek nevarnosti in onesnažuje okolje." Spomnijo še, da so ogrožene tudi živali, saj imajo bolj izostren sluh, pokanje jih vznemiri in prestraši, zato pogosto pobegnejo in se izgubijo. Ne gre pa prezreti tudi dejstva, da lahko nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov povzroči hude telesne poškodbe s trajnimi posledicami. "Veliko je torej razlogov, da ne prižgete petarde, policisti pa bomo s poostrenimi nadzori nadaljevali tudi v decembru in zoper kršitelje dosledno ukrepali," sporočajo iz PU Novo mesto.