Tožilstvo proti obrambi

Stefan Cakić: "izurjen stroj za ubijanje" ali "infantilni" mladoletnik

S.S. / STA
19. 9. 2018, 14.25
Posodobljeno: 19. 9. 2018, 14.33
Deli članek:

Na višjem sodišču so obravnavali pritožbe na obsodbo Stefana Cakića na osem let in pol zapora zaradi uboja igralca Gašperja Tiča.

Primož Lavre
Obdolženega Cakića na današnji obravnavi ni bilo. Kot je pojasnil njegov zagovornik Gorazd Fišer, njegova stranka zaupa sodišču, seje pa se ne želi udeležiti.

Zagovornik obtoženca, odvetnik Gorazd Fišer, si v pritožbi prizadeva za novo sojenje pred drugim senatom, in sicer zaradi nepopolne ugotovitve dejanskega stanja, tožilstvo pa za strožjo zaporno kazen.

Obramba predlaga predlaga razveljavitev sodbe ali znižanje kazni

"Obramba ocenjuje, da dinamično dogajanje med obdolžencem in oškodovancem v stanovanju ni trajalo tako dolgo, kot to ugotavlja sodišče. Glede na to, da je trajalo bistveno krajši čas in da je izvedenec psihiater ugotovil, da je šlo za neko impulzivno dogajanje, kjer bi bila lahko sposobnost obvladovanja izključena, to pomeni tudi obdolženčeva prištevnost in krivda, je to težišče naše pritožbe," je v izjavi za medije pojasnil Cakičev zagovornik Fišer.

Fišer je v svoji pritožbi navajal tudi bistvene kršitve kazenskega postopka, med drugim da je sodišče posredno upoštevalo tudi prvo izjavo Cakića policistom takoj po dogodku, ki jo je podal brez prisotnosti odvetnika.Tako je predlagal, naj višje sodišče sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavi in vrne v odločanje prvostopenjskemu sodišču v popolnoma novi sestavi, naj odloči samo ali pa naj obdolženemu izreče nižjo kazen. Svoje predloge je podkrepil s trditvijo, da je bil obdolženi v času storitve kaznivega dejanja pravno še "mlajši polnoletni", zato bi ga po zakonu lahko obravnavali še kot mladoletnika. Izpostavil je tudi ugotovitve sodnih izvedencev psihiatrične stroke o obdolženčevi infantilnosti ter da je bistveno manj zrel od svojih vrstnikov. Okrožno sodišče je tudi kritiziral, češ da ni upoštevalo kot olajševalno okoliščino tega, da je Cakić po dogodku poklical pomoč.

Ne olajševalne, pač pa oteževalne okoliščine

Na drugi strani si tožilka Tamara Gregorčič v pritožbi prizadeva za strožjo kazen, in sicer 12 let zapora. "Tožilstvo je izpostavilo nekatere oteževalne okoliščine, ki jih je sodišče prve stopnje spregledalo, zlasti intenzivnost samega dejanja, ko se je obtoženi podil za oškodovancem po stanovanju," je med drugim dejala v izjavi po koncu pritožbene seje. Kritizirala je tudi to, da je okrožno sodišče relativno mladost obdolženega upoštevalo kot olajševalno okoliščino. Spomnila je, da je bil Cakić še kot zelo mlad sprejet v tujsko legijo in dejala, da v tujsko legijo ni sprejet vsakdo, ampak nekdo, ki je sposoben drugemu vzeti življenje ter Cakića označila za "izurjen stroj za ubijanje".

U.C./Svet24.si
Kraj zločina na Trubarjevi ulici v Ljubljani.

Spomnimo

Cakić je 18. junija lani v jutranjih urah z nožem rezila dolžine 33 centimetrov Tiča v stanovanju na Trubarjevi v Ljubljani večkrat zabodel v vitalne dele telesa, usoden pa je bil zamah, s katerim mu je prebodel levo pljučno krilo in vranico, zaradi česar je izkrvavel na kraju. Med obdukcijo so na pokojnem igralcu našteli skupno 17 vbodnin in obrambnih ureznin, kar po oceni psihiatra Dušana Mrevljeta kaže, da je šlo za afekt, ki je bil posledica »nekega dramatičnega dogajanja pred tem«.

Po ugotovitvah kliničnega psihologa Tristana Riglerja obdolženi sicer ni nagnjen k impulzivnim izbruhom. Neprijetne izkušnje raje potlači in jih kopiči v sebi, kar po drugi strani, ko je mera pač polna, privede do impulzivnih prebojev. Kaj točno je bil sprožilec usodnega jutra, pa ostaja uganka. Odgovor je eden od neposredno vpletenih odnesel v prerani grob, drugi pa se dogajanja kot smo že večkrat pisali spominja le po posameznih  fragmentih oziroma »slikah.«