Incident

Pod streli na univerzi umrli štirje ljudje, med njimi tudi namestnik dekana

T.L./STA
5. 4. 2018, 16.36
Posodobljeno: 5. 4. 2018, 18.48
Deli članek:

Zaenkrat pa je policija že izključila možnost, da bi šlo za teroristično dejanje.

Na univerzi Osmaganazi v mestu Eskisehir na severozahodu Turčije je danes prišlo do streljanja, v katerem je raziskovalec univerze ubil štiri kolege, med njimi namestnika dekana, so sporočili z univerze. Gre za enega najbolj smrtonosnih tovrstnih incidentov v državi, v kateri je streljanje na kampusih izjemno redko.

Kot so sporočili z univerze, je moški, ki je na univerzi zaposlen kot raziskovalec, ubil namestnika dekana, sekretarja univerze in dva predavatelja.

Napadalca, ki je skušal pobegniti, je prijela policija, njegov motiv pa ni znan. Zaenkrat je policija že izključila možnost, da bi šlo za teroristično dejanje, je poročala televizija CNN Türk.

Rektor univerze Hasan Gönen je za televizijo povedal, da je napadalec, ki so ga mediji poimenovali Volkan B., sprva šel v pisarno dekana, ko pa je videl, da dekana ni, je streljal na žrtve. Dodal je, da je napadalec problematičen, saj je verbalno žalil osebje univerze. Na univerzi so sprožili preiskavo napadalca, rektor pa meni pa, da je kolege napadel iz osebnih razlogov, saj ima psihološke probleme.

Dodal je, da ne ve, kako je uspel na univerzo prinesti pištolo, a je prepričan, da dejanje ni povezano s terorizmom. Kampusi v Turčiji so sicer dobro varovani.

Mesto Eskisehir z okoli milijonom prebivalcev leži ob železniški progi, ki povezuje Ankaro in Istanbul. Mesto je redko prizorišče kakršnihkoli nasilnih napadov.

Po nekaterih poročanjih naj bi napadalec osebje univerze vznemirjal z obtožbami, da so člani skupine klerika Fethullaha Gülena, ki ga Ankara obtožuje za poskus državnega udara leta 2016.

Turška tiskovna agencija Dogan je poročala, da je streljanje povzročilo paniko med študenti in profesorji na univerzi, ki so se zbrali pred glavnim vhodom univerze. Na območje so poslali številna reševalna vozila.

Turčija je v zadnjih letih tarča smrtonosnih napadov turških skrajnežev in džihadistov. Vendar pa za današnji napad ni kazalcev, da bi imel kakršnekoli povezave s skrajneži.