LAboratorij v sobi številka 10

V znani obmejni gostilni gojila konopljo

Janja Ambrožič / Dolenjski list
25. 3. 2018, 10.50
Posodobljeno: 25. 3. 2018, 10.50
Deli članek:

Če smo o gostilni Kalin na Obrežju do zdaj slišali predvsem zato, ker jo razpolavlja meja med Slovenijo in Hrvaško ter tam potekajo tudi srečanja prebivalcev z obeh strani meje, pa tokrat o njej ne pišemo zaradi tega.

PU Novo mesto
Policisti so med hišno preiskavo odkrili prirejen prostor za gojenje konoplje.
V primeru priznanja krivde tožilec predlaga leto in pol zapora ter stransko denarno kazen 50 dnevnih zneskov po 20 evrov, kar skupno nanese 1000 evrov.

Tam so namreč policisti pred tremi leti našli 177 rastlin konoplje pa tudi nekaj posušenih rastlinskih delcev. Zaradi tega se je prejšnji teden na krškem sodišču znašel lastnik gostilne, 45-letni Saša Josip Kalin, morala bi priti tudi njegova prijateljica Danijela Ralinovski iz Hrvaške, a je ni bilo. Njen odvetnik Adam Molan je na začetku predobravnavnega naroka sicer dejal, da se je zadržala na meji, in se dogovoril, da bodo narok zanjo v prisotnosti tolmačke opravili dobro uro pozneje. A obtožene tudi takrat ni bilo.

»Rekla mi je, da se danes ne bo zglasila na sodišču,« je bil kratek Molan. Iz dogajanja pred sodno dvorano sklepamo, da naj bi gospa sicer prišla v Krško, a ker se ni hotela znajti v medijih, je v sodno dvorano ni bilo. To pa ne velja za Kalina, brezposelnega kuharja (gostilna je namreč zaprta), ki je pokazal precej interesa, da se zadeva čim prej zaključi.

J.A.
Ker je gostilna zaprta, je Saša Josip Kalin brezposeln.

Laboratorij v dveh sobah

In kaj mu očita obtožnica? Višji državni tožilec Jože Zevnik je med drugim povedal, da naj bi Kalin in soobtožena Ralinovskijeva od jeseni 2014 do konca januarja 2015 sobi številka 9 in 10 v gostilni na Obrežju preuredila v laboratorij za gojenje konoplje. Tam sta zaradi prodaje imela 87 rastlin, visokih od 75 do 110 centimetrov, 90 rastlin je bilo visokih od 30 do 50 centimetrov, vsaj 20 pa sta jih že požela in posušila ter jih pripravila za prodajo na slovenskem in hrvaškem ilegalnem trgu.

Kot je bilo že zapisano, Kalin krivde po obtožnici ni priznal, bi se pa utegnilo zgoditi, da bo s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Odvetnik obtožene Ralinovskijeve je predlagal, da sodi senat in da med sojenjem zaslišijo Kalina, ki bo povedal, kako je prišel do timerja soobtožene. Iz njegovih besed je bilo razbrati, da naj bi ga Kalin odtujil v njenem stanovanju in ga potem uporabil za gojenje konoplje.