Jeseniška deklica

Arinina krvnika Sanda in Mirzan s pritožbo znova na zatožni klopi

S.R./STA
18. 3. 2018, 13.38
Posodobljeno: 18. 3. 2018, 13.43
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani bo v torek pretresalo obsodilno sodbo za smrt dveletne deklice na Jesenicah julija 2016.

STA
Mirzan Jakupi

Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi sta bila na prvi stopnji spoznana za kriva več kaznivih dejanj surovega ravnanja in povzročitve telesnih poškodb, ki so julija 2016 vodile do smrti dveletne jeseniške deklice. Oba sta do konca sojenja vztrajala, da nista kriva. Sodnica Katarina Turk Lukan bo v torek na višjem sodišču v Ljubljani obravnavala njuno pritožbo.

Obramba je tožilstvu očitala nejasnost in nekonkretiziranost obtožnice, saj v njej ni bilo jasno zapisano, kdo naj bi posamezno kaznivo dejanje izvršil in kdo opustil dolžno ravnanje zaščite otroka pred nevarnostjo. Zagovornica Alibabićeve Darja Roblek je na podlagi različnih pričanj izvedencev navedla tudi dvome v nekatere dekličine poškodbe. 

Zagovornik Jakupija Damijan Pavlin je na drugi strani izpostavil vprašanje pravne relacije med obtoženima in deklico, pri čemer Jakupijeve dolžnosti po njegovem mnenju niso bile dolžnosti očima, saj je šlo le za ljubezensko razmerje med obtoženima.

STA
Nekdaj ljubimca, zdaj sovražnika?

Ljubezen se je prelevilo v sovraštvo

Sodnica je ob izreku sodbe opozorila, da je bila Alibabićeva tista, ki je bila kot mama od rojstva dolžna skrbeti za deklico. Izpostavila je tudi pojem varnega doma, ki ga ta deklica ni imela.

Alibabićeva in Jakupi sta si dopisovala tudi v priporu, pri čemer sta poskušala uskladiti svoj zagovor. Pozneje se je ljubezen sprevrgla v sovraštvo, na sodišču pa sta krivdo zvalila drug na drugega in večkrat tudi verbalno obračunala. Alibabićeva je poudarila, da je deklico v času njene odsotnosti tepel Jakupi, sama pa se je tega prepozno zavedla, poleg tega se ga je bala, ker ji je grozil s smrtjo. Jakupija je med čakanjem na obravnavo na višjem sodišču doletela še ena kazen zaradi takih ravnanj. Ljubljansko okrajno sodišče ga je namreč zaradi groženj nekdanji ženi obsodilo na dodatne štiri mesece zapora.

Otrok k rejnikom

Jakupi in Alibabićeva sta v času sojenja dobila tudi otroka, saj je Alibabićeva marca 2017 rodila. Jeseniški center za socialno delo je novorojenega otroka Alibabićevi zaradi njegove varnosti že v porodnišnici začasno odvzel. Alibabićeva se je vrnila v pripor, na odločitev centra pa se je neuspešno pritožila. Otroka so namestili v rejniško družino.