V zapor

"Najbolj osovražen človek v ZDA" je spravljal ob živce celo svojega odvetnika

G.G./STA
10. 3. 2018, 08.17
Posodobljeno: 10. 3. 2018, 08.24
Deli članek:

Newyorška zvezna sodnica je v petek razvpitemu ameriškemu poslovnežu albanskega rodu Martinu Shkreliju izrekla kazen sedmih let zapora zaradi poneverb z vrednostnimi papirji.

Profimedia
Odvetnik Benjamin Brafman (levo) je dejal, da ga Shkreli spravlja tako ob živce, da bi ga včasih najraje mahnil po gobcu.

Tožilci so zahtevali maksimalno kazen 15 let zapora, sodnica Kiyo Matsumoto pa je ubrala srednjo pot. Shkreli je napovedal, da se bo na kazen pritožil, čeprav je ob izreku s solzami v očeh prisotnim dejal, naj se jim ne smili, ker si je sam kriv za vse.

Shkreli je bil uspešen finančni mešetar, težave pa so se začele, ko je kupil pravice do zdravila za aids, katerega proizvodnja stane dolar za tableto. Pred dvema letoma in pol je potem nemudoma po nakupu pravic zvišal ceno tabletke s 13,5 na skoraj 800 dolarjev. Nato pa se je še hvalil po medijih, da mora skrbeti za vlagatelje in ne za bolnike. Ta njegov ravbarski kapitalizem se mu ni izšel, saj je povzročil tako veliko ogorčenje, da so se zanj začeli zanimati tožilci, ki so odkrili, da je poneverjal vrednostne papirje. Zato je bil tudi obsojen, ne pa zaradi navijanja cene zdravila. Ameriški mediji so Shkrelija poimenovali "najbolj osovražen človek v ZDA".

Težave ima sam s seboj

Njegov odvetnik Benjamin Brafman je priznaval, da ima 35-letni Shkreli težave sam s seboj in gre ljudem zelo na živce, obenem pa v bistvu ni slab človek in je zelo sposoben. Psihiatrični pregled pred sodnim procesom je odkril kup težav, zaradi česar mora po prestani kazni še na nov pregled in morebitno zdravljenje.

Sodnica je dejala, da je bila v dilemi, saj je morala upoštevati njegovo težko otroštvo (oče ga je pretepal), težave z napadi panike in dejstvo, da je dajal veliko denarja v dobrodelne namene. Obenem pa ni mogla zanemariti dolge zgodovine prevar, zavajanj in nesramnih bahanj, s katerimi je nadaljeval tudi v zaporu.

V priporu je od lanskega septembra, kar se mu šteje v kazen in na prostost bo lahko prišel morda že po šestih letih, če se bo lepo obnašal. Sodnica mu je že zaplenila skupaj 7,5 milijona dolarjev, plačati pa mora še 75.000 dolarjev kazni. Po zaporu bo še tri leta pogojno na prostosti.