Stebrni udar

Nesreča v premogovniku Velenje: rudar pristal v bolnišnici

S.R./STA
31. 1. 2018, 15.50
Posodobljeno: 31. 1. 2018, 16.08
Deli članek:

V Premogovniku Velenje je v noči na torek stebrni udar poškodoval enega rudarja.

Bobo
Do nesreče je prišlo v premogovniku Velenje (fotografija je arhivska).

V Premogovniku Velenje je ponoči s ponedeljka na torek v tretji izmeni pri ropanju ustja izstopne proge prišlo do stebrnega udara, v katerem je bil lažje poškodovan en rudar. Zaposleni so ga takoj oskrbeli in odpeljali v Zdravstveni dom Velenje, od koder je bil napoten v celjsko bolnišnico, kjer je ostal na opazovanju, so povedali v družbi.

Dejali so tudi, da podrobna preiskava dogodka še poteka. Zadnji stebrni udar v Premogovniku Velenje se je zgodil februarja leta 2013, in sicer v severnem delu jame Preloge, takrat se je poškodovalo šest rudarjev. 

Stebrni udar je hipna sprostitev napetosti v hribini, ki je lokalno omejena, in je dogodek, ki se v rudnikih občasno zgodi. Kljub najsodobnejši tehnologiji, ki jo imajo v Premogovniku Velenje, je delo rudarjev še vedno delo v posebnih pogojih, za katere imajo predpisane posebne varnostne ukrepe, ki jih dosledno izvajajo, a se stebrnega udara vnaprej ne da predvideti. 

Za preprečevanje tovrstnih dogodkov izvajajo več tehničnih in organizacijskih ukrepov, ki so predpisani z internimi akti, še navajajo v Premogovniku Velenje.