Rekord

Da bi našli morilca dečka, zaslišujejo kar 21.500 ljudi

STA/B.K.
26. 1. 2018, 17.00
Posodobljeno: 26. 1. 2018, 17.06
Deli članek:

Nizozemska policija je danes v preiskavo umora dečka leta 1998 vključila rekordno število ljudi, ki naj bi dali svoje vzorce DNK. Vabila je izdala kar 21.500 ljudem, kar je največja tovrstna operacija v zgodovini Nizozemske, verjetno pa tudi sicer.

Wikipedia
Vozilo nizozemske policije.

Kot je sporočila policija, so k sodelovanju povabili 21.500 ljudi, ki naj bi v februarju oddali svoje vzorce DNK. "Gre za največjo preiskavo DNK pri iskanju družinskih vezi, kar smo jih kdaj izvedli na Nizozemskem," so policisti zapisali v sporočilu za javnost.

Policisti upajo, da bodo na ta način dobili kake nove namige o umoru tedaj enajstletnega Nickyja Verstappna, ki je v noči na 9. avgust 1998 izginil iz otroškega počitniškega tabora v naravnem parku Brunssumerheide v bližini meje z Nemčijo. Njegovo truplo so našli naslednji dan nedaleč stran od tabora.

V preiskavo so povabili moške, stare med 18 in 75 let. Kot so izpostavili na policiji, niso osumljenci, bi pa lahko "pomembno pomagali pri razkrivanju tega, kar se je zgodilo Nickyju avgusta 1998". Upajo, da bodo lahko na ta način odkrili, kdo je pustil svoje biološke sledi na Nickyjevih oblačilih.

V tej preiskavi naj bi sodelovali vsi moški iz kraja Heibloem in vasi v okolici omenjenega naravnega parka.

Za odvzem tako velike količine vzorcev bodo vzpostavili več točk, proces pa naj bi tekel vsaj tri tedne. Analiza tako velike količine vzorcev DNK bo najverjetneje trajala od šest do 12 mesecev. Če bodo našli kak ustrezen vzorec, pa bodo potrebne še dodatne preiskave.

Nizozemska policija je sicer že od oktobra zbrala vzorce DNK okoli 1500 ljudi, ki so redni obiskovalci tabora v Brunssumerheideju. Zaenkrat še niso zabeležili uspeha.

Je pa policiji uspelo na tak način dobiti ključne podatke v enem starem primeru. S preverjanjem 130 vzorcev DNK so uspeli aretirati osumljenca, ki je leta 1992 posilil in umoril dekle v Zaandamu v bližini Amsterdama.