Koristoljubje

Sosedje so slišali grožnje, nato je zaboden obležal

Gabrijel Toplak
21. 12. 2017, 19.50
Posodobljeno: 21. 12. 2017, 20.44
Deli članek:

Prepir in grožnje osumljenega z umorom so slišali tudi sosedje, ki so pozneje na dvorišču poskušali pomagati poškodovanemu, a mu ni bilo več pomoči.

G.T.
Jože je Zdravka pustil mrtvega ležati kar na dvorišču.

Četudi se kriminalistična preiskava nasilne smrti 45-letnega moškega v Mariboru intenzivno nadaljuje, je včeraj Andrej Kolbl, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, na novinarski konferenci vseeno predstavil več podrobnosti. Gre za umor, kot smo poročali, 45-letnega brezdomca Zdravka Nadižavca iz Pobrežja, ki mu je v večstanovanjskem objektu v Kettejevi ulici v Mariboru domnevno vzel življenje tamkajšnji 75-letni stanovalec Jože Jurič. Moškemu so na kraju sicer pomagali tudi reševalci, a zaman. Ugotovili so, da je moški umrl nasilne smrti.

Policija je zasegla tudi nož, s katerim je storilec izvršil kaznivo dejanje umora.

SOSEDJE SLIŠALI GROŽNJE

Kot je povedal Kolbl, se je 75-letnik v ponedeljek zjutraj s kolesom vrnil domov in v svojem stanovanju srečal 45-letnega znanca, ki je od lanske pomladi pri njem občasno tudi bival. »Okoli 9.30 sta se sprla, grožnje osumljenega z umorom pa so slišali tudi drugi bližnji sosedje. Med prepirom je 75-letni osumljenec znanca z nožem zabodel v prsi in ga pozneje zvlekel iz stanovanja na dvorišče ter ga pustil ležati na hrbtu,« je pojasnil Kolbl, drugih podrobnosti pa zaradi nadaljevanja preiskave ni želel razkriti.

G.T.
Odpadno železo sta prevažala v prikolici in ga »skladiščila« na bližnji zelenici.

»Na vprašanje, ali je dejanje priznal, ne morem odgovoriti, saj osumljenca še čaka zaslišanje.« Andrej Kolbl

PRIČAKAL JIH JE V STANOVANJU

Po ugotovitvah mariborskih kriminalistov se je osumljeni po dejanju vrnil v stanovanje, a ga je, dodaja Kolbl, pred prihodom policistov še večkrat zapustil. »Poškodovanemu so (na dvorišču, op. p.) poskušali pomagati sosedje, vendar so ugotovili, da ne kaže več znakov življenja, in poklicali so reševalce ter policijo,« je povedal Kolbl in dodal, da so policisti ob 10.25 osumljencu v stanovanju odvzeli prostost ter ga pridržali. »Ogled kraja kaznivega dejanja je opravil dežurni preiskovalni sodnik mariborskega okrožnega sodišča ob navzočnosti tukajšnje okrožne državne tožilke in ogledne skupine sektorja kriminalistične policije,« je dejal Kolbl.

BILA STA ZNANCA

Kriminalisti so ugotovili, da je pokojni v stanovanju osumljenega v zadnjem času večkrat tudi prespal, občasno pa sta skupaj zbirala odpadno železo in ga prodajala v ustreznih institucijah.

PRI POLICISTIH ŽE LANI

Pri izvedbi nadaljnjih kriminalističnih opravil in ob sodni obdukciji so kriminalisti nesporno ugotovili, da je osumljeni moški kaznivo dejanje storil iz koristoljubja in na zahrbten način, saj žrtev njegovega napada nikakor ni mogla zaznati. »Danes (včeraj, op. p.) ob 9. uri je bil osumljenec zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku in ta je zanj odredil pripor,« je še povedal Kolbl in sklenil z besedami, da so omenjenega 75-letnika policisti že obravnavali avgusta 2016, in sicer zaradi kaznivih dejanj ogrožanja ter lažje telesne poškodbe. 

G.T.
Kriminalisti in policisti Policijske uprave Maribor so se letos pri svojem delu srečali s petimi umori, dvema ubojema in tremi poskusi umora.