Brutalno

FOTO: »Ali je res treba nekoga ubiti, da bi nekaj rešili?«

Biserka Karneža
5. 11. 2017, 20.00
Deli članek:

»Nihče ni pričakoval brutalnega napada sredi belega dne in ob uri, ko ljudje hodijo iz službe,« okoliščine napada nanj opisuje blejski univ. dipl. biolog in okoljevarstvenik Aleš Alijeski.

B.K.
Biolog Aleš Alijeski slovi kot oster kritik ravnanj Občine Bled.

Napad se je zgodil na parkirišču pred blejskim Mercatorjevim trgovinskim centrom; tam je orjaški napadalec Alijeskija iznenada s strani močno udaril v glavo in ga v glavo še brcal, vse dokler se ni utrudil. Brutalni napad na biologa Aleša Alijeskija, znanega Blejčana, ki kot ekolog deluje v Društvu za varstvo okolja Bled, so doslej javno obsodili vsi pomembni predstavniki občine. Primer še vedno obravnava policija.

B.K.
Glavo je z rokami zaščitil pred brcami.

Aleš Alijeski: »Silovito me je brcal v glavo, jaz pa sem si jo ob padcu na tla zaščitil z rokami.« »Hvala Bogu, zaprl sem se in se tako izognil hudim poškodbam glave oziroma možnosti uboja.«

Načrt naklepnega umora

Kako je sploh prišlo do tako hudega obračuna? »Hvala Bogu, zaprl sem se (zaščitil glavo z rokami, op. p.) in se tako izognil hudim poškodbam glave oziroma možnosti uboja,« se spominja Alijeski: »Meril je samo v glavo in me tolkel samo po njej!« Zaposlen je v Slovenski vojski in pravi, da človek brez dobre psihofizične kondicije takšnega napada verjetno ne bi preživel.

Alijeski pove, da ga je napadel nasilnež, ki je že štirinajst dni prej klical na njegov telefon s pojasnilom, da želi z njim deliti naravovarstvene izkušnje. Posumil je, da ima slabe namene, saj ga je neznanec vabil na srečanje ob poznih večernih urah, češ da takrat prihaja do škodljivih izpustov v Blejsko jezero: »Če bi mu zaupal, bi me zagotovo že takrat napadel in odvrgel v jezero, nihče ne bi vedel, da je bil storjen naklepni umor.«

B. K.
Alijeskiju naj bi v preteklosti že grozila podjetnik Marič Žabkar in občinski svetnik Anton Omerzel.

Zaradi suma, da ima klicatelj slabe namene, je Alijeski o tem obvestil policijo, ta pa mu je za neznanca pripravila vprašanja. Napada sredi belega dne niso pričakovali, in tako se je Alijeski brez policistov, ki bi lahko pogovor spremljali na skrivnem, sestal z nasilnežem na parkirišču pred Mercatorjem v torek, 24. oktobra, med 13. in 14. uro.

B.K.
Utrpel je lažje telesne poškodbe.

Plačanec za 5000 evrov

»Nasilni bodibilder s krajšimi svetlo rjavimi lasmi, star okoli trideset let, ki je govoril z ljubljanskim naglasom, čeprav mi je dejal, da je iz Radovljice, je bil visok okoli dva metra. Ko se mi je predstavil kot Sašo, je dejal, da je prejel navodila in da mora za izplačilo v višini 5000 evrov narediti svoje. Ponujal mi je, ali sem se pripravljen za nekaj časa umakniti in se pretvarjati, da me je pretepel. Za nekaj trenutkov se mi je celo zdelo, kot da mu je težko storiti to, kar mu je bilo naročeno, a me je že takoj zatem izjemno močno s strani udaril v glavo. Silovito me je brcal vanjo, jaz pa sem si jo ob padcu na tla zaščitil z rokami. Čeprav sem bil še omotičen, se mi je uspelo dvigniti ob drogu, napadalec pa je pobegnil,« trdi Aleš Alijeski.

B.K.
V dneh po napadu je Aleš Alijeski dobil številne klice in sporočila podpore.

Biolog Aleš Alijeski slovi kot oster kritik ravnanj Občine Bled. Zaradi brskanja po vsem, kar se nezakonitega dogaja na Bledu, je v preteklosti že prejel grožnje dveh oseb, podjetnika Mariča Žabkarja in občinskega svetnika Antona Omerzela. V zadnji napad naj bi bila po njegovem prepričanju vpletena skupina ljudi z blejske občine in zavoda Turizem Bled, kjer samo iz naslova taks prejemajo milijone evrov, a ničesar ne naredijo, hkrati se obnašajo kot zasebniki, čeprav so javni zavod. Alijeski je trn v peti tudi posameznikom iz Grand hotela Toplice in zasebniku iz Zake.