Volitve

O sramovanju in stricih, ki jih Pahor še pušča v ozadju

T.L.
5. 11. 2017, 16.36
Posodobljeno: 5. 11. 2017, 18.57
Deli članek:

Odštevamo do drugega kroga predsedniških volitev. Kandidata, Borut Pahor in Marjan Šarec, sta si znova pogledala v obraz pred televizijskimi kamerami.

Profimedia
Televizijsko soočenje znova razkrilo različno gledanje Šarca in Pahorja na predsedniško funkcijo.

Po soočenju smo nekaj odgovorov obeh kandidatov povzeli po portalu 24ur.com, pod člankom pa smo zbrali nekaj odzivov uporabnikov twitterja na sinočnje soočenje.

Tokrat sta kandidata delila tudi svoje mnenje o tem, kdo je moralna avtoriteta. Borut Pahor je v soočenju na POP TV poudaril, da ne želi biti moralna avtoriteta. Kdo pa bi moral biti? "Vsak od nas ima svoje zglede. In po mojem mnenju ne obstaja vrhovna moralna avtoriteta, ki reče zadnjo besedo glede tega, kar je prav in kar je narobe. Želim biti dober predsednik vsem, mnogim sem tudi zgled, zlasti mladim, to vidim in to odgovornost čutim, ne želim pa moralno pridigati ljudem, ker jih imam za samozavestne, ustvarjalne osebnosti, ki znajo same reči, kaj je prav in kaj ne."

Kaj pa o svoji vsebini pravi Šarec, ki Pahorju očita, da se ne izreka o najpomembnejših problemih? "V tej kampanji sem govoril tisto, kar sem mislil, da je prav. Sem jasno povedal, da je treba spremeniti stanje v protikorupcijski komisiji, v slovenski vojski, da imajo vsi pravico živeti kot živijo ... jasno sem povedal, da je treba poenotiti tudi stališča v zunanji politiki."

Strici, tete in dnevnik

Tudi tokrat ni šlo brez stricev v ozadju. Ker je Pahor nekoč dejal, da "ni neumen, da bi povedal, kdo so strici iz ozadja", je voditeljica soočenja poudarila, da tudi volivci niso neumni, da bi se s tem odgovorom zadovoljili. Pahor je odgovoril: "Ne, tako kot jaz so enako pametni." In zakaj bi bilo takšno razkritje neumnost? "Ker bi sprožil neproduktivne polemike," je odgovoril in dodal, da "njegovi volivci bržkone slutijo odgovor." Ali pa jih odgovor ne zanima, ker zaupajo njegovi politiki. 

Marjan Šarec pravi, da ga ne zanima, kaj pravijo intelektualci, nekdanji predsednik Milan Kučan, šef opozicije Janez Janša ... Na vprašanje, komu pa pripada, čigavo mnenje spoštuje je dejal, da pripada ljudem. "Kajti ljudje so tisti, ki so me že dvakrat izvolili."Na očitek, da se kar nekoliko skriva za tem odgovorom, in da ljudje zato o njem ne vedo vsega, kar bi morali, pa je Šarec po poročanju portala 24ur.com odvrnil, da "naj na Facebooku preberejo njegov dnevnik." Na vprašanje, kakšen je njegov svetovni nazor pa je dejal, da je moderen, liberalen, v smislu "živi in pusti živeti", "ne posegaj v pravico drugega".

Na vprašanje, ali daje prednost socialni državi ali prostemu trgu, je dejal, da "čim več socialne države, kajti prosti trg je v kapitalizmu dobrodošel, nekatere skupine so pa vendarle tako ranljive, da jih ne smemo prepustiti prostemu trgu, ker ljudje niso sami krivi, da niso uspeli". 

Šarec za asketsko politiko

Kdaj ste bili nazadnje ponosni na Slovenijo in kdaj ste se naše države nazadnje sramovali, je po poročanju 24ur.com gosta vprašala voditeljica pogovora. Šarec je dejal, da se države ni sramoval nikoli, ker je zelo vesel, da jo imamo. "Sramoval pa sem se tistih, ki so jo vodili. Zato tudi kandidiram, da bi prišel nov človek, da bi začeli delati drugače, da ljudje ne bi izgubljali zaupanja v politiko. Želim vpeljati bolj asketsko politiko, ki ne bo toliko usmerjena navzven, na šov, ampak bo bolj resna." Nazadnje pa je bil ponosen ob uspehih slovenskih športnikov.

Pahor je dejal, da je bil zadnjih pet let torej predsednik in "kadarkoli sem stal pred protokolarnimi častmi in je igrala himna ... kadar koli slišim himno in vidim lepote naše domovine, pomislim najprej na ljudi, da smo lahko ponosni nase, da lahko skupaj dosežemo nepredstavljive stvari."

In kako odgovarja Pahor na dejstvo, da v Sloveniji še vedno zbiramo zamaške, ker zdravstvo ne deluje kot bi moralo? Pahor je poudaril, da je v vseh svojih funkcijah pozival k spremembam zdravstvene politike. "Vem, da je to težko storiti, zato ne dajem lekcij ministrici in predsedniku vlade, vem pa tudi, da dlje kot bomo oklevali, večja bo nevarnost, da bo to še večji problem od bančne luknje.

Dotaknili so se tudi razvpitega blagoslova osnovne šole na Polici. Kot odgovore povzema prortal 24ur.com, Marjan Šarec temu nasprotuje: "Ko so Jezusa hoteli ujeti na vprašanje, ali je božji sin in ali naj plačujejo davke, je dejal, dajte Bogu, kar je božjega in cesarju, kar je cesarjevega, kar kaže na ločenost države in cerkve." Je pa dodal, da se v zasebnem času udeležuje verskih obredov. Na prvi november je v domači cerkvi celo bral berilo. Pahor pa je dejal, da ga blagoslovi, čeprav vztraja na ločitvi cerkve in države, ne motijo: "So običaji, ki so del naše tradicije."