Na obisku

VIDEO: Trump odvrgel elegantno ukrojeni suknjič in rekel ...

T.L./STA
5. 11. 2017, 15.00
Posodobljeno: 5. 11. 2017, 15.10
Deli članek:

Pred nagovorom v ameriški vojaški bazi je nepričakovano odvrgel suknjič, si raje oblekel vojaško jakno iz usnja, svojega pa ponudil vojaškemu svetovalcu, ki je stal poleg njega. "Ta jakna izgleda bolje .. lahko imate mojo," je dejal in nato začel nagovor.

Profimedia
Melania in Donald na Japonskem.

Ameriški predsednik Donald Trump je v letalskem oporišču Yokota blizu Tokia nagovoril ameriške vojake, potem ko sta s prvo damo Melanio Trump s predsedniškim letalom prispela s Havajev.

Opozoril je, da "noben diktator in noben režim" ne smejo podcenjevati odločenosti ZDA. To je dejal pred ameriškimi vojaki, z obiskom katerih je začel obisk na Japonskem, s tem pa azijsko turnejo, v središču katere bosta grožnja, ki jo za varnost predstavlja Severna Koreja, ter trgovinski odnosi.

"V preteklosti so nas večkrat podcenjevali. To ni bilo dobro zanje, ni res?" je dejal Trump. Poudaril je, da "ne bomo nikoli popustili pri obrambi naših ljudi, naše svobode in naše velike ameriške zastave".

Pričakuje srečanje in pomoč Putina, pohvala Severnokorejcem

Pred tem je novinarjem na letalu dejal, da med turnejo pričakuje srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter da si ZDA želijo pomoči Putina glede Severne Koreje. Do srečanja bi lahko prišlo v Vietnamu, kjer se bo Trump udeležil srečanja voditeljev foruma o Azijsko-tihomorskem gospodarskem sodelovanju (Apec). "Želimo, da bi Putin pomagal pri Severni Koreji," je izpostavil ameriški predsednik. 

Severna Koreja "je velik problem za našo državo, za svet in želimo ga rešiti," je dodal. Ob tem pa je dodal, da so Severni Korejci dobri ljudje. "Mislim, da so zelo dobri ljudje, so delavni in precej bolj topli ljudje, kot misli svet," je dejal na letalu. "Upam, da se bo vse uredilo za vse," je povedal.

Profimedia

Tudi na Japonskem brez golfa ne gre

Severna Koreja bo tudi ena od osrednjih tem pogovorov z japonskim premierjem Shinzom Abejem, s katerim je Trump v prijateljskem vzdušju že odigral partijo golfa. Pridružil se jima je tudi japonski poklicni igralec golfa Hideki Matsuyama.

"Želimo si vzeti čas za razpravo o različnih mednarodnih izzivih, med katerimi je na prvem mestu severnokorejsko vprašanje," je medijem v Tokiu dejal Abe glede pogovorov z ameriškim predsednikom. Pozdravil je Trumov obisk na Japonskem in ga označil za "zgodovinskega". Poudaril je, da želi "še bolj okrepiti ameriško-japonsko zavezništvo, utemeljeno na zaupanju in prijateljstvu s predsednikom Trumpom".

Profimedia
Melania in Donald Trump

V ponedeljek z Melanio k cesarju

Ameriški predsednik pa je ob tem dejal, da je "Japonska dragocen in pomemben partner ZDA". V ponedeljek bo japonski premier Trumpu priredil večerjo, skupaj z ženo Melanio pa se bosta srečala tudi z japonskim cesarjem Akihitom in cesarico Michiko.

Ameriški predsednik se bo na Japonskem srečal tudi z družinami japonskih državljanov, ki jih je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja ugrabil severnokorejski režim. Svojo azijsko turnejo bo Trump v torek nadaljeval v Južni Koreji, obiskal pa bo še Kitajsko, Vietnam in Filipine.

Profimedia

Eden od osrednjih ciljev poti, ki je najdaljša pot kateregakoli ameriškega predsednika v tej regiji v zadnjih 25 letih, bo okrepiti mednarodno odločenost za "izolacijo severnokorejskega režima", je v četrtek pojasnil Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster.

Med cilji je tudi potrditi privrženost ameriškim zavezništvom in partnerstvom v regiji ter ameriško vodstvo pri spodbujanju svobodne in odprte indopacifiške regije, je povedal neimenovani predstavnik Bele hiše.

Profimedia
V letalskem oporišču Yokota blizu Tokia je nagovoril ameriške vojake.