Spor o cigareti in nož

V ponedeljek dan D: konec želijo odvetniki in tožilstvo

Gabrijel Toplak
5. 11. 2017, 13.16
Posodobljeno: 5. 11. 2017, 13.21
Deli članek:

Odvetnik in pooblaščenec zabodenega Simon Dolinšek je za zadnjo obravnavo napovedal vložitev premoženjskopravnega zahtevka v višini 30 tisoč evrov.

Gabrijel Toplak
Dejanja na sodišču ni zanikal.

Četudi je po zadnji obravnavi konec oktobra vse kazalo, da bo sodba zoper 50-letnega Marjana Dugija, ki ga obtožnica bremeni, da je 6. julija letos na Rakuševem trgu v Mariboru zaradi spora o cigareti kasneje dvakrat z nožem zabodel v hrbet Davorja Novaka, končana, mariborska okrožna sodnica Simona Mernik tega ni storila.

 Tožilstvo je na predobravnavnem naroku v primeru priznanja krivde kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe predlagalo kazen 30 mesecev zapora.

IZVEDENEC NI PREJEL VABILA NA OBRAVNAVO

Po petnajstminutnem čakanju v sodni dvorani so sodnico Mernikovo obvestili, da izvedenca tokrat ne bo. »Ugotovi se, da izvedenec ni pristopil, čeprav mu je bilo vabilo poslano po elektronski pošti. Potem ko smo ga danes (v petek, op. p.) tudi poklicali, nam je po telefonu odgovoril, da vabila ni prejel, sicer pa je na dopustu,« je utemeljila razlog, zakaj je sodno obravnavo preložila na ponedeljek, 6. novembra. Sodnica namreč še naprej vztraja pri neposrednem zaslišanju izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča. Iz izvedeniškega mnenja naj bi izhajalo, da obdolženi v trenutku, ko je Novaka zabodel, ni bil povsem priseben; psihiater je njegovo stanje ocenil kot bistveno zmanjšano prištevnost zaradi večletnega jemanja prepovedanih drog.

Zagovor

Dugi je v svojem zagovoru na sodišču dejal, da je bil tisti dan še na metadonski terapiji, po njej pa je spil še kakšnih 10 piv in je zato najbrž impulzivno odreagiral.

NA ZADNJI OBRAVNAVI ZAHTEVEK ZA ODŠKODNINO

Nad izvedenčevo neudeležbo je izrazila presenečenje tudi Dugijeva zagovornica Bojana Šelih, ki je med drugim za Novice Svet24 dejala: »Čudim se, da ni prišel. Kolikor mi je znano, je namreč prav on dejal, da bo tega dne imel čas in se bo lahko udeležil sodne obravnave.« Zaključek sodnega procesa oziroma sodbo je pričakoval tudi Simon Dolinšek, ki je Novakov pooblaščenec. »Premoženjskopravnega zahtevka moja stranka sicer še ni vložila, ampak ga bo zagotovo na zadnji obravnavi. Glede na težo poškodbe in to, da je skoraj izgubil svoje življenje, pa se bo ta gibal v višini 30 tisoč evrov,« je dodal Dolinšek.

V PONEDELJEK O VIŠINI KAZNI

Marjan Dugi: Za dejanje se je opravičil, odgovornosti za kaznivo dejanje pa ne prevzema. 

Okrožna državna tožilka Ivana Slana je po prihodu iz sodne dvorane dejala, da bi lahko bila zadeva res že zaključena. »To sem, priznam, tudi pričakovala,« je bila iskrena. Na vprašanje o višini kazni oziroma ali bo tožilstvo vztrajalo pri predlagani kazni na predobravnavnem naroku, pa je okrožna državna tožilka odgovorila: »To vprašanje oziroma odgovor bi do ponedeljka še pustila odprto. Nekako se ne morem o tem izjasniti prej.« Sicer pa naj spomnimo, da je tožilstvo v primeru priznanja kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe zanj takrat predlagalo kazen dve leti in pol zapora. 

***Template B11 Poudarek k sliki: Marjan Dugi: Za dejanje se je opravičil, odgovornosti za kaznivo dejanje pa ne prevzema. Cifra: 6. julija letos je obdolženi vihtel nož. Rdeč okvirček: ZAGOVOR Dugi je v svojem zagovoru na sodišču dejal, da je bil tisti dan še na metadonski terapiji, po njej pa je spil še kakšnih 10 piv in je zato najbrž impulzivno odreagiral. Siv okvirček: 30 mesecev HUDA TELESNA POŠKODBA Tožilstvo je na predobravnavnem naroku v primeru priznanja krivde kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe predlagalo kazen 30 mesecev zapora Fotopodpis: Dejanja na sodišču ni zanikal.***