»Tepežka v Tepanju«

Je ustanovitelj Viol sploh bil na kraju zločina?

S.S.
26. 10. 2017, 07.00
Posodobljeno: 26. 10. 2017, 09.25
Deli članek:

Na Okrajnem sodišču v Šmarju pri Jelšah še vedno sodijo Romanu Križnjaku zaradi domnevne vpletenosti v navijaški pretep na počivališču Tepanje 21. februarja 2014.

policija.si
Eden od pretepačev je v avtobus zalučal celo sekiro.

Osebni arhiv Roman Križnjak
Priče Križnjaka na »kraju zločina« niso videle.

Do enega najodmevnejših navijaških incidentov je prišlo po tekmi nogometne lige prvakov med Mariborom in Sevillo, ki se je v Ljudskem vrtu končala z remijem.

Pet ljudi je po incidentu iskalo zdravstveno pomoč. Štirje so bili lažje poškodovani, eden huje, saj je utrpel dvojni zlom čeljusti, na dveh avtobusih italijanske družbe, s katerima so potovali Španci, in v notranjosti bencinskega servisa pa je nastalo za okrog pet tisoč evrov gmotne škode.Na pristojno sodišče je bilo vloženih pet obtožnih predlogov zoper 20 obdolžencev in vsi razen Križnjaka so sklenili očitke tožilstva priznati. Kot je znano, ustanovitelju Viol zdaj sodijo že drugič.Na prvem sojenju je bil za sodelovanje v skupini, ki je storila kaznivo dejanje, obsojen na leto dni zapora, a sodba ni prestala rešeta višjega sodišča.

Je sploh bil na »kraju zločina«?

Ponovljeno sojenje pa se že nekaj časa vrti okoli vprašanja, ali je Križnjak sploh bil na »kraju zločina«. Sodni izvedenec za prepoznavo fotografij Gregor Kovač je na zadnjem naroku svojo oceno znižal s +4 na +3 in ob tem pojasnil, da so prej fotografije »zelo nazorno« kazale, da gre za isto osebo, zdaj pa kažejo »nazorno«. Zaslišane priče – Tilen Pintar, Nejc Grabnar in Andrej Zorko – pa so povedale, da Križnjaka v Tepanjah niso videle. Vsi našteti so zaradi sodelovanja pri tepežki že bili obsojeni. Glavna obravnava se bo nadaljevala 8. novembra, Križnjak pa je že večkrat poudaril, da pričakuje nič manj kot oprostilno sodbo.

policija.si
Na dveh avtobusih, s katerimi so potovali Španci, in v notranjosti bencinskega servisa je nastalo za okrog 5000 evrov gmotne škode.

Kot navijač in oče z napadom nima nič

»To, da je večji del mojega življenja vezan na NK Maribor in navijaško skupino, z obravnavanim dogodkom v Tepanjah nima nič. Ponosen sem, da sem ustanovil navijaško skupino, za katero se mi takrat še sanjalo ni, v kaj bo zrasla. Nisem ustanovil teroristične organizacije, kot navijač in oče dveh otrok z napadom na španske navijače nisem povezan,« je Križnjak poudaril za Svet24.