Zločin, ki je osupnil svet

Na računalniku inovatorja, osumljenega umora novinarke, našli posnetke mučenja žensk

S.R.
4. 10. 2017, 08.18
Posodobljeno: 4. 10. 2017, 08.22
Deli članek:

Preiskovalci so na računalniku danskega inovatorja, ki je osumljen umora novinarke Kim Wall, našli videoposnetke nasilnih umorov žensk, je včeraj na sodišču razkrilo tožilstvo.

Reuters
Obdukcija je pokazala, da je bila Wallova večkrat zabodena v predel prsi in genitalije.

46-letni inovator in inženir samouk Peter Madsen je obtožen, da je 10. avgusta na svoji doma izdelani podmornici umoril 30-letno novinarko Kim Wall, oskrunil njeno truplo in ga odvrgel v morje. Njeno truplo brez glave so šele 21. avgusta našli v vodah blizu Københavna.

Madsen, ki je že večkrat spremenil svojo zgodbo in ki trdi, da je Wallova umrla v nesreči, ko ji je na glavo padla 70 kilogramov težka loputa, je včeraj znova sedel za sodno klop. Še vedno trdi, da je njeno truplo, ki naj bi bilo takrat še nepoškodovano, v morje odvrgel v napadu panike. Tožilstvo na drugi strani meni, da je Wallovo razkosal že pred tem.

Reuters
Madsen je uresničil svojo spolno fantazijo, trdi tožilstvo.

Tožilec Jakob Buch-Jepsen je včeraj na sodišču nekoliko osvetlil ozadje primera. Tako naj bi policisti na njegovem računalniku, ki so ga zasegli v delavnici oziroma laboratoriju, našli grozljive videoposnetke in fotografije hudega nasilja nad ženskami, vključno s posnetki davljenja, mučenja in obglavljanja, poroča nemška tiskovna agencija Reuters. Čeprav z obdukcijo niso uspeli ugotoviti, kako natančno je Wallova umrla, je ta pokazala, da je bila »ob nastopu smrti ali malo po smrti« večkrat zabodena v prsni koš in genitalije. Tožilstvo tako meni, da je Madsen z umorom novinarke uresničil svojo spolno fantazijo, Wallovo nato obglavil, njeno truplo iznakazil in ga odvrgel v morje..

Madsen vse to zanika, pri čemer zanika tudi, da bi bil računalnik, na katerem so našli posnetke, njegov. »Trdi disk ni moj. Gre za orodje vesoljskega laboratorija, ki so ga uporabljali vsi v prostoru. Poleg vseh drugih je tam živel tudi eden od pripravnikov,« je zatrdil. Povedal je še, da je tam izdeloval vesoljsko raketo. Po poročanju Reutersa naj bi Madsen navedbe tožilstva poslušal povsem mirno s prekrižanimi rokami.

Sodišče mu je pripor podaljšalo še za štiri mesece, preiskava pa se medtem nadaljuje. Policija sicer še vedno išče preostale dele telesa umorjene novinarke.