Hitra akcija

Policisti razkrili, kaj se je dogajalo pred strmoglavljenjem žirokopterjev

T.L.
27. 9. 2017, 10.19
Posodobljeno: 27. 9. 2017, 10.40
Deli članek:

Po obvestilo o prvi nesreči so se odpravili na teren in uspeli hitro vzpostaviti stik s ponesrečenimi češkimi državljani.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Policisti so sporočili, da sta se po prvih ugotovitvah torkovi letalski nesreči zgodili zaradi slabih vremenskih razmer: nizke oblačnosti, goste megle in burje. O strmoglavljenju dveh žirokopterjev na območju Črnega roba (na gozdnem predelu Zadlog) in vrha hriba Hoje (Kovk) na Ajdovskem so bili policisti obveščeni ob 17.56 uri.

Takoj so se na kraj prve letalske nesreče na območju Idrije napotili policisti PP Idrija, ki so odšli do naselja Zadlog, nadaljevali pot proti Mala Gora – Kovk in nato peš nadaljevali pot po gozdni vlaki, ki vodi strmo navkreber proti Črnemu robu.

V enem žirokopterju češka zakonca

Med hojo so policisti glasno klicali in skušali vzpostaviti stik s ponesrečenimi ter po približno petih minutah slišali povratne klice, ki so prihajali iz višje ležečega gozdnega pobočja. Policisti so nadaljevali z iskanjem preko težko prehodnega gozdnega terena in na strmem ter nedostopnem gozdnem pobočju Črnega roba našli dva udeleženca letalske nesreče, ki sta bila nepoškodovana. Šlo je za češka zakonca, 56-letno žensko in 61-letnega moškega.

Policisti so med drugim ugotovili, da sta češka državljana letela v skupini 10 oseb. Včeraj so vzleteli v češkem kraju Kunovice in leteli v parih (po dve osebi) s petimi zrakoplovi, med potjo pa so imeli krajši postanek. Med preletom goratega območja med Idrijo in Ajdovščino pa so nenadoma prileteli v gosto meglo, kjer je bila vidljivost praktično nična in zaradi takšnih pogojev niso imeli ustreznega pregleda nad okolico. Posledično sta se češka državljana z žirokopterjem zaletela v zgornji del krošnje drevesa na strmem gozdnem pobočju, zrakoplov pa je kontrolirano padel na tla. Takoj po nesreči sta ponesrečenca obvestila vodjo odprave, ki je nato o letalski nesreči obvestil pristojne službe za pomoč in reševanje, prav tako sta reševalce seznanila še o nesreči drugega zrakoplova (dva od petih žirokopterjev sta pristala na letališču Ajdovščina). Na kraju so posredovali tudi člani PGD Idrija in Črni Vrh ter reševalci GRS Tolmin, ki so ju pospremili do vozila ZD Idrija. Zdravnik ZD Idrija na kraju ni ugotovil vidnih poškodb.

Prileteli v gosto meglo

Druga nesreča žirokopterja s češkimi državljani pa se je zaradi neugodnih vremenskih razmer zgodila na hribu Hoje (Kovk) na Ajdovskem. Policisti PP Ajdovščina ugotovili, da sta 63-letni pilot in 47-letni sopotnik letela z žirokopterjem v skupini še štirih podobnih zrakoplovov. 63-letni pilot je zaradi megle znižal višino letenja in zadel drevesa na hribu Hoje. Po trčenju je omenjeno zračno plovilo padlo na tla na strmem pobočju hriba, pilot in sopotnik pa sta zrakoplov zapustila in v neposredni bližini počakala na reševalce.

Oba udeleženca druge letalske nesreče sta utrpela telesne poškodbe, in sicer je pilot utrpel poškodbo prsnega koša, 47-letni sopotnik pa poškodbo desne noge. Prvo pomoč na kraju so poškodovancema nudili pripadniki GRS iz Ajdovščine in gasilci GRC Ajdovščina, nato pa so ju na kraju zdravniško oskrbeli reševalci NMP Ajdovščina in oba ponesrečenca odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Tuja krivda izključena

Policisti PP Ajdovščina so na podlagi zbranih obvestil in drugih ugotovljenih dejstev tujo krivdo izključili. Glede obeh letalskih nesreč na zelo zahtevnem terenu Črnega roba in hriba Hoje je policija obvestila poleg preiskovalne sodnice okrožnega sodišča in pristojnega državnega tožilstva v Novi Gorici tudi preiskovalca letalskih nesreč iz službe za preiskavo letalskih nesreč in incidentov. Oba zrakoplova sta strmoglavila na razdalji približno 1,9 kilometra zračne linije.

Policija danes nadaljuje z ogledom kraja nesreč in zbiranjem dodatnih obvestil ter izvaja druge aktivnosti, da bi ugotovili vse okoliščine v zvezi z nesrečama obeh zrakoplovov. Po zaključku celotne preiskave bo podala poročilo pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici.