nogometni privrženec

Po Eifflovem stolpu strašil z nožem

STA/B.K.
6. 8. 2017, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na pariškem Eifflovem stolpu je v soboto zvečer policija prijela moškega z nožem, ki je kake pol ure pred zaprtjem skušal na silo priti v stolp. Kot je danes sporočila uprava Eifflovega stolpa, so moškega, ki je bil sam, hitro nadvladali in prijeli, ranjen ni bil nihče.

Wikipedia
Eifflov stolp so tako kot običajno odprli danes ob 9. uri.

Incident se je zgodil v soboto ob 23.30, kake pol ure preden na stolp več ne sprejemajo obiskovalcev. Policija je po aretaciji moškega območje evakuirala in preiskala. Moškega zaslišujejo, tožilstvo pa je odprlo preiskavo.

V Franciji veljajo izredne razmere od terorističnih napadov v Parizu novembra 2015, ki so zahtevali 130 življenj. Od januarja 2015 je bilo v Franciji v terorističnih napadih ubitih že 239 ljudi.

Kot je izvedela AFP iz virov blizu preiskavi, si je 19-letnik z zgodovino psihičnih težav mimo varnostnikov izsilil vstop in nato vzklikal "Alahu akbar" (Bog je velik). Oboroženi vojaki, ki na stolpu prav tako skrbijo za varnost, so mu ukazali, naj odvrže nož, kar je tudi storil, ne da bi koga napadel. Takoj so ga prijeli.

Policija je po aretaciji območje evakuirala in preiskala. Moškega zaslišujejo, tožilstvo pa je odprlo preiskavo zaradi zagovarjanja terorizma in poskusa umora. Za zdaj pa ni suma o terorističnem dejanju.

Aretirani je nosil majico nogometnega kluba Paris Saint-Germain, v času incidenta pa je bil Eifflov stolp osvetljen v barvah tega kluba. Na zaslonu ob vznožju stolpa je bil objavljen pozdrav brazilski zvezdi Neymarju ob prestopu v omenjeni nogometni klub.

Viri blizu preiskave so povedali še, da gre za Francoza, ki se je rodil v Mavretaniji in ki so ga konec julija izpustili iz psihiatrične bolnišnice.