Dovolj je zdrav

Častnik SS in knjigovodja v Auschwitzu mora pri 96 letih v zapor

S.R.
2. 8. 2017, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zdravstveno stanje 96-letnega Oskarja Groeninga je dovolj dobro, da ga lahko strpajo v zapor, je odločilo sodišče.

Reuters
Oskar Groening na sodišču leta 2015.

Oskarja Groeninga, nekdanjega pripadnika paravojaške organizacije Schutzstaffel in knjigovodjo v zloglasnem uničevalnem taborišču Auschwitz, so julija 2015 spoznali za krivega sostorilstva pri umoru 300.000 judov ter ga obsodili na štiri leta zapora. Sodišče je novembra lani njegovo pritožbo sicer zavrnilo, vendar je lahko začasno vseeno še dihal sveži zrak, vsaj dokler niso odločili, ali njegovo zdravstveno stanje dopušča življenje v zaporniški celici. Zdaj mora za rešetke.

Tiskovna predstavnica tožilstva v Hannovru Kathrin Soefker pravi, da so zavrnili vlogo njegov obrambe, da bi mu prestajanje kazni odložili ter da je zdravnik ocenil, da Groeninga lahko strpajo v zapor, v kolikor mu je zagotovljena ustrezna zdravstvena nega. Nekdanji knjigovodja zaenkrat še ni prejel uradnega poziva na prestajanje zaporne kazni.

Groening se je na dan obsodbe sicer pokesal, svoja dejanja pa obžaloval. »Nihče ne bi smel sodelovati pri Auschwitzu,« je takrat dejal in dodal, da se tega zaveda in da resnično obžaluje, da do tega spoznanja ni prišel že prej. »Zelo mi je žal. Samo Boga lahko prosim, da mi odpusti,« je izjavil.