Oškodovali za 70.000 evrov

Prek invalidov prišli do denarja

pk
31. 5. 2017, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Druščina primorskih podjetnikov se je prejšnji teden znašla na koprskem sodišču, ker naj bi s fiktivnim zaposlovanjem invalidov državno blagajno oškodovala za približno 70.000 evrov.

Profimedia
Na račun goljufij z invalidi je primorska druščina pobasala kar nekaj denarja.
Nijaz S. je sklenil sporazum s tožilstvom in priznal krivdo. Obsojen je na pogojno kazen. Rajko R. in Darko S. na sodišče nista prišla, Uroš F. pa krivde ni priznal.

Aktivnosti štirih Primorcev so pred desetimi leti začeli preiskovati postojnski kriminalisti. Na to, da se nekaj čudnega dogaja v nekaj podjetjih, s katerimi so omenjeni Primorci povezani, jih je opozoril sklad za spodbujanje zaposlovanja invalidov.

Ta je namreč opazil, da se je v več prijavah podjetij, ki so se potegovala za finančne spodbude, pojavljal isti pooblaščenec. Na sklad so tudi začeli hoditi delavci, ki so jih opozarjali na to, da jim delodajalci ne zagotavljajo osnovnih pogojev za delo, ne poslovnih prostorov ne dela, ne nazadnje niso dobili niti plač.

Fiktivne zaposlitve

Kriminalisti so tedaj ovadili skupno 18 ljudi, tožilstvo pa je po koncu preiskave obtožbo vložilo proti četverici, ki se je minuli konec tedna znašla na koprskem sodišču. Obtoženi, 61-letni Rajko R. iz Lucije, 44-letni Nijaz S. iz okolice Kopra, 47-letni Darko S. z Rakeka in 37-letni Uroš F. iz Kopra, naj bi se s podjetji, s katerimi so bili povezani, potegovali za finančne spodbude na račun invalidov, a so te zaposlovali fiktivno, saj jih je zanimala le finančna pomoč, ki bi jo prejeli na ta račun.

Za kaj je šel denar

Omenjena četverica naj bi v letu 2008 sporno zaposlila 12 invalidov, v letu 2009 pa 67. Leta 2009 je sklad prekinil tovrstna izplačila, saj je zatrdno ugotovil, da gre za goljufijo. Sedemnajst podjetij naj bi za zaposlitve invalidov dobilo 275.000 evrov. Denar naj bi nato vlagali v rizične posle ter poplačali svoje dolgove.