Facebook "v živo"

Posilstvo prek facebooka spremljalo 40 ljudi; nihče ni poklical policije

R.T.
22. 3. 2017, 14.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Chicagu je konec tedna več moških oz. fantov spolno zlorabilo 15-letnico, izživljanje pa so prek facebooka predvajali v živo, poroča tiskovna agencija the Associated Press (AP). Še posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da napada policiji ni prijavil nihče od približno 40 oseb, ki so zločin spremljale v živo.

Chicago Police Department
15-letnica, ki ostaja neimenovana, ni več med pogrešanimi osebami.

V Chicagu je to že drugi podoben primer v zadnjih mesecih. Januarja je policija aretirala štiri osebe, ki so se izživljale nad duševno motenim moškim in to posnele.

Policija se je s posilstvom seznanila šele po tem, ko je v ponedeljek popoldan do višjega inšpektorja Eddieja Johnsona pristopila mati 15-letne žrtve. Povedala mu je, da hčerko pogreša že od nedelje, in mu pokazala zaslonske posnetke domnevnega napada.

Reuters
Johnson je bil ob ogledu videoposnetka »vidno pretresen«.

Johnson je takoj začel preiskavo dogodka, policijski oddelek pa je Facebook pozval, naj videoposnetek nemudoma umaknejo, kar so tudi storili, navaja AP.

Tiskovni predstavnik policije Anthony Guglielmi je včeraj sicer sporočil, da so dekle našli in da se je že vrnila k svoji družini. Preiskovalcem naj bi dejala, da pozna vsaj enega od šestih domnevnih napadalcev. Policija v zvezi s tem primerom zaenkrat še ni pridržala nobenega osumljenca.

Guglielmi je še dejal, da je bil inšpektor Johnson ob ogledu videoposnetka »vidno pretresen« tako nad vsebino, kot nad dejstvom, da »je približno 40 ljudi napad spremljalo v živo, nihče pa ni poklical policije.« Število »gledalcev« poznajo, ker naj bi bil števec objavljen skupaj s posnetkom.

Predstavnica Facebooka Andrea Saul specifičnega incidenta ni želela komentirati, vendar je dejala, da podjetje odgovornost do zaščite oseb na facebooku jemlje »zelo resno.« »Tovrstni zločini so ostudni, takih vsebin na facebooku ne dovoljujemo,« pravi.