Zakaj je bil na prostosti?

Ves čas na svobodi: Pred meseci je David (19) bivšo brutalno pretepel, zdaj pa ubil

R.T.
24. 2. 2017, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kršil je prepoved približevanja, osumljen pretepa in uničenja Kristininega avta, lani pa je 19-letnik do smrti tudi povozil človeka. In kaj ga je doletelo? Odvzem vozniškega dovoljenja.

STA
Fotografija je simbolična

Na sosednjem Hrvaškem še vedno odmeva krut zločin, v katerem je osumljeni 19-letni David kar 30-krat zabodel nekdanje dekle, komaj 18-letno Kristino, ki bi marca praznovala 19. rojstni dan.

Nihče ni kriv, da je bil kljub prijavam na prostosti?

Ob krutem zločinu so se odprla tudi številna druga vprašanja o ravnanju državnega pravobranilstva, saj je imel osumljeni mladenič "bogato" zgodovino, polno groženj in nasilja nad žrtvijo, javno se je norčeval iz policije, lani pa do smrti povozil človeka in kljub temu prosto hodil naokoli. Dokler ni v sredo zvečer zverinsko umoril svoje nekdanje dekle.

Vprašanje, ki ne bo vrnilo nasilno odvzetega življenja 18-letnice, pa se glasi, kdo ni opravil svojega dela: policija, državno pravobranilstvo ali sodišče. V včerajšnji televizijskem soočenju je jasno, da krivde ne želi prevzeti nihče. Policija krivdo vali na počasna sodišča, sodišča pa, da ob pravobranilstva velikokrat ne dobi dovolj dobrih dokazov, da bi lahko ukrepali. Na nogah je hrvaška javnost, besni so v policijskih vrstah in sindikat je napisal javno pismo, v katerem trdijo, da opravijo svoje delo, počasni sodni mlini pa ne. Kakorkoli že, dejstvo je, da se je kljub prijavah nasilja, napadu in izdani odredbi za prepoved približevanja, 19-letnik prosto sprehajal po svetu tako dolgo, da si je v sredo zvečer drznil tudi vzeti življenje 18-letne Kristine.

V Jutranjem listu so na podlagi poznanih podatkov zdaj sestavili, kaj se je s Kristino dogajalo usodnega dne. Kristina je ob 9. uri zjutraj  v prostorih državnega pravobranilstva dala izjavo v povezavi z napadom, ki se je zgodil konec lanskega leta. Tedaj so jo napadli štirje moški, jo izvlekli iz avta in pretepli ter uničili njen avto. Med četvorko osumljenih pa je tudi David. Kristinin odvetnik je dejal, da je policija četvorko privedla šele po desetih dneh in da so bili izpuščeni na svobodo.

Znova jo je rotil, da se vrne

Okoli poldneva je Kristina odšla k prijateljici, s katero je skupaj obedovala in nato odšli v mesto, domov pa se je vrnila okoli 18. ure. Njena mama se je pripravljala, da odide na nočno izmeno, Kristina pa je babici dejala, da gre še ven in da se ne bo zadržala dolgo. Kristina prijateljica Anamarija je povedala, da je usodnega dne David klical Kristino in jo prosil, naj se vrne. Ampak ni je prepričal. Okoli 18.30 ure pa je Kristina odšla, menda v picerijo z Davidom na "poslovilno večerjo" in da se pogovorita. Kristina je bila noseča z drugim in se je v kratkem nameravala tudi preseliti k izbrancu. 

Nekaj pred 22. uro pa je sosed poklical Kristinino mamo, češ, da je Kristina pred blokom v svojem vozilu znamke opel in da je vsa v krvi.

Do smrti povozil človeka

Davidu so leta 2015 izdali prepoved približevanja, saj po razhodu Kristine ni pustil na miru, vendar pa je odredbo David večkrat kršil – brez usodnih posledic. Kljub več prijavam, se ne mladenič vedno izvlekel iz težav. Davidovi starši so menda bogati, ukvarjajo z gostinstvom oziroma hotelirstvom po propadu enega od lokalov. Fant je živel v razkošni vili, do odvzema vozniškega dovoljenja pa se je naokoli prevažal z vozilom znamke mercedes.

Lani aprila je David do smrti povozil starejšega moškega, veterana hrvaške vojne, ki je umrl. Priče so povedale, da je svoje vozilo znamke mercedes zaustavil šele po nekaj sto metrih. Menda naj bi bil znan po divjanju s svojim vozilom. Ampak tudi to ni bilo dovolj: ko so Davida privedli pred preiskovalnega sodnika, ga je ta pustil na svobodo – odvzeli so mu le vozniško dovoljenje.

Golobradi mafijec?

Glede na zadnji zapisa na instagramu, se je golobradi mladenič, ki se je ponašal le z nasilništvom nad dekletom, očitno dojemal, da je neke vrste mafijec. Pred zločinom je namreč zapisal, da bog opravičuje, mafija pa ne.

Kristinina mama je dejala, da po smrti hčerke Davidovi starši niso skušali stopiti v stik z njo in ji izreči sožalje ob sinovem dejanju.