Sojenje Romeu Bajdetu

Oče "koroških dečkov": umorjena partnerka Lidija je bila nesramna

G.G./STA
5. 12. 2016, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Velenjčan Romeo Bajde je na celjskem okrožnem sodišču podal zagovor zaradi umora svoje partnerke Lidije Škratek decembra lani v Velenju. Zanikal je navedbe iz obtožnice, da jo je ubil iz ljubosumja. Dejal je tudi, da je ne bi smel ubiti in da mu je tik pred smrtjo povedala, da ga ima rada.

STA
Bajdetu glede na obtožnico grozi zaporna kazen od 15 do 30 let.

Bajde je na sodišču povedal, da je njegova partnerka Lidija imela novega partnerja, a se je s tem sprijaznil. Po njegovi oceni je bila Lidija nesramna in problematična, veliko je tudi pila. Poudaril je še, da je na mesec za mobitel zapravila od 280 do 300 evrov.

Ker je Bajdetov zagovornik Tomaž Bromše zahteval izločitev javnosti z glavne obravnave zaradi varstva osebnega in družinskega življenja obtoženega, je sodni senat sklenil, da bo o tem odločal sproti.

Sodišče danes ni zaslišalo mamo umorjene in zdravnika iz velenjskega zdravstvenega doma, ki je ugotovil njeno smrt, saj je Bajde moral iti na terapijo, po kateri pa ne more nadaljevati s spremljanjem obravnave.

Je pa sodišče zaslišalo zdravstvenega tehnika iz velenjskega zdravstvenega doma, ki je povedal, da je Bajde svojo partnerko že umorjeno pripeljal v zdravstveni dom. Sojenje se bo nadaljevalo v sredo.

Obtoženi Bajde, ki je od dogodka decembra lani v priporu v Celju in je v preteklosti že bil obsojen zaradi nasilništva, lahko glede na ugotovitve izvedenca obravnavam na sodišču aktivno sledi največ dve uri, pretežno sede.

Bajde je svojo partnerko ubil med primerom decembra lani v Velenju. S truplom v vozilu je nato odpeljal do dežurne ambulantne velenjskega zdravstvenega doma in reševalcem priznal dejanje. Tragedija se z umorom ni zaključila, saj se je zapletlo glede skrbništva njunih otrok in nastala je afera imenovana "koroška dečka".