Zbirateljska vrednost

Ljubitelji maršala Tita pozor! Prodaja se njegov mercedes

G.G.
24. 11. 2016, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dražbena hiša Tom Hartley bo kmalu na dražbi ponudila enega od mercedesov dosmrtnega voditelja rajnke Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Tom Hartley Jnr
Tito se je najraje vozil s tem mercedesom.

Ponujal se bo Mercedes Benz 600 Pullman v različici Landaulet, izklicna cena pa bo okoli tri milijone evrov. Preveč? Mogoče. Gre za redkega luksuznega mercedesa v kabrioletni izvedbi, z motorjem 6.3 V8, premore pa 250 konjskih moči. V takšni različici so jih izdelali le devet. Tito ga je dobil v uporabo leta 1971, prevoženih pa ima 27.000 kilometrov.

Po Titu je prišel v roke zbiratelju na Norveškem, nato se je selil v Nemčijo in končal v Veliki Britaniji.

S takšnim mercedesom so se lahko v preteklosti pohvalili le redki voditelji držav. Najbolj je ugajal diktatorjem in zvezdnikom. Z njim so na primer prevažali romunskega predsednika Nicolaeja Ceausescuja, albanskega voditelja Enverja Hoxho in saudskega kralja Khalida Bin Abdulaziza Al Sauda. Z njim se je bahal tudi kubanski revolucionar Fidel Castro in neuničljivi zimbabvejski predsednik Robert Mugabe. Radi so ga imeli tudi v šovbiznisu. Med znanimi lastniki različice 600 so ali so bili Coco Chanel, John Lennon, Jack nicholson, Elvis Presley in Rowan Atkinson, če jih naštejemo le nekaj.