ZLORABA

Grims: Leljak ga je samo pokazal

Robert Marin
27. 9. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Romanu Leljaku, ki se je na zatožni klopi znašel zaradi svinčnika s posebno ampulo, ki ga je 18. marca lani prinesel na sejo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

arhiv Svet24
Obtoženi Roman Leljak je maja v zagovoru krivdo zanikal, obtožni predlog pa označil za nesprejemljivega.

Razvpiti publicist je bil na sejo, na kateri so razpravljali o kemičnih ubojnih sredstvih nekdanje Službe za državno varnost (SDV), povabljen kot raziskovalec polpretekle zgodovine.

Na seji je nato pokazal svinčnik s posebno ampulo in, kot je razvidno z magnetograma, med drugim dejal: »Potem so tukaj sredstva za tiho likvidacijo, razne igle, bodala, noži, sredstva za posredno delovanje /.../ Eno od takšnih sredstev imam tukaj pri sebi, gre za svinčnik, v katerem je posebna ampula, vsebine te ampule ne poznam – ali gre za bojni strup ali pa za kakšno drugo zadevo.« V DZ je zavladala panika, poklicali so policijo in bombne tehnike, naposled pa ugotovili, da Leljakov svinčnik ni nevaren. Iz obtožnega predloga izhaja, da je šlo za ročni dozimeter, namenjen merjenju radioaktivnosti, ki izvira iz obdobja JLA, namenjen pa je bil vojakom kot zaščitno sredstvo. Tožilci Leljaku očitajo kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, za kar je predvidena kazen do tri leta zapora.

Brglez se v delo policije ni vmešaval

Nadaljevanje in morda tudi že sklepne besede ter sodba 7. novembra, saj sodišče čaka le še na prepis celotnega magnetograma seje.

Sodnica Barbara Klajnšek je včeraj najprej zaslišala predsednika DZ Milana Brgleza, ki je pojasnil, da sta ga kritičnega dne »o zadevi« seznanila vodja varnostne službe v DZ in generalna sekretarka DZ. Leljakove besede so nato preverili na magnetogramu, potem pa so »postopki stekli naprej po pooblastilih oziroma protokolih«. Ob tem je Brglez poudaril, da tudi če bi hotel ustaviti postopke varnostnih organov, jih ne bi mogel, saj so le-ti avtonomni. Predsednik DZ je tudi zanikal Leljakove navedbe v zagovoru, da se je dan ali dva po dogodku srečal na štiri oči s predsednikom komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Brankom Grimsom in mu potarnal, da bi, če bi vedel za vse okoliščine, policiji preprečil vstop v državni zbor. Ob tem je Brglez še enkrat poudaril, da takih pristojnosti nima.

Grims: Nihče na seji se ni počutil ogroženega

Do 3 leta zapora je predvidena kazen za zlorabo znamenj za pomoč in nevarnost.

Grims, ki je bil zaslišan za Brglezom, na drugi strani vztraja, da ga je po dogodku Brglez poklical na zaseben zagovor in se mu opravičil za nastalo situacijo. Kot je pojasnil, je bilo vsem navzočim na seji »kristalno jasno«, da ni nihče življenjsko ogrožen zaradi Leljakovega svinčnika. »On ga je samo pokazal kot model, primer, da obstaja, nič se nismo igrali z njim,« je dejal Grims. In nadaljeval: »Nekdo je spremljal sejo preko televizijskega ekrana in iz tega naredil alarm.« Ob tem je dodal, da lahko dogajanje na seji realno ocenjujejo le tisti, ki so na njej. Da se ni počutila prav nič ogroženo, je na koncu pričala tudi sekretarka komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Marinka Bogolin.

Nadaljevanje in morda tudi že sklepne besede ter sodba 7. novembra, saj sodišče čaka le še na prepis celotnega magnetograma seje.