ČRNI SCENARIJ

Janez moril neprišteven

ss
3. 9. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Štiriindvajsetletni Janez Žurga je po oceni sodnega izvedenca psihiatrične stroke 61-letnega očima Dušana Stražiščarja umoril neprišteven.

Google Street View
Incident, ki je pretresel Rakek, se je zgodil 17. decembra lani na Postojnski cesti 3, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje 24-letnemu Janezu Žurgi, ki mu tožilci očitajo umor svojega očima, 61-letnega Dušana Stražiščarja.

Obtoženi se brani, da ga je očim napadel prvi, kaj se je dogajalo naprej, pa se ne spomni.

Senat je med drugim zaslišal sodnega izvedenca psihiatrične stroke Dragana Terziča, ki je ocenil, da je Žurga umor zaradi duševnih težav zagrešil v stanju neprištevnosti, ostali dve kaznivi dejanji, ki jih ima 24-letnik še pod obtožbo, pa v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Kot je znano, tožilci Žurgi očitajo tudi odvzem motornega vozila in tatvino registrskih tablic. Po umoru je namreč vzel ključe očimovega chevrolet kalosa in se odpeljal proti Kopru.

Med potjo na Obalo se je ustavil na bencinskem servisu v Kozini, kjer je s parkiranega volkswagen passata odmontiral registrski tablici in ju namestil na ukradenega chevroleta (naključje je hotelo, da je izbral ravno avtomobil vodje sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi Tomaža Peršolje). A vest mu očitno ni dala miru, kaki dve uri po zločinu je iz telefonske govorilnice v avtokampu v Ankaranu poklical policijo in počakal na prihod patrulje.

Stražiščar umrl zaradi zadušitve

15-krat je obtoženi svojega očima zabodel s kuhinjskim nožem, in sicer v vrat, obraz, roke in prsni koš, rane pa po mnenju obducenta niso bile usodne.

Kaj bo glede na nove ugotovitve izvedenca storilo tožilstvo, ni znano, govori pa se, da bodo obtožnico spremenili in razčlenili, da bosta postopka za umor in tatvini tekla posebej. V obtožnici za zdaj še piše, da je Žurga 17. decembra lani Stražiščarja umoril iz nizkotnih nagibov. Zločin se je zgodil v hiši pokojnika in obdolženčeve mame, očimu pa naj bi se mladenič maščeval, ker naj bi bil očim vseh deset let skupnega življenja hudoben in nasilen do njega, v njem pa naj bi Žurga tudi videl oviro do materine ljubezni in denarja.

Kritičnega dne naj bi ga najprej udaril, da je padel v steno in si poškodoval obraz, nato pa se ga je lotil še s kuhinjskim nožem in ga petnajstkrat z njim zabodel v vrat, obraz, roke in prsni koš, a rane po mnenju obducenta niso bile usodne. Stražiščar je namreč umrl zaradi zadušitve, saj se ga je Žurga lotil z blazino, ko je ves krvav omahnil na posteljo.

Žurga se brani, da ga je očim napadel prvi

Obtoženi se brani, da ga je očim napadel prvi, kaj se je dogajalo naprej, pa se ne spomni. Pred preiskovalnim sodnikom je povedal, da je dan pred tragičnim dogodkom prišel domov, vendar mu očim ni dovolil, da prenoči pri njih. Zato se je skril v klet, zjutraj pa ga je znova prosil, ali gre lahko v hišo, kar mu očim ni dovolil, zaradi česar sta se začela prepirati in prerivati.