Tragedija

Dva mrtva v streljanju v izolski bolnišnici

R.T.
22. 8. 2016, 15.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Koprski policisti preiskujejo streljanje v izolski bolnišnici. Storilec je streljal na zdravnika in dva policista.

STA
Policisti pa zdaj še preiskujejo, ali si je storilec nato sodil sam ali so ga pokosile policijske krogle (fotografija je arhivska).

V izolski bolnišnici je po neuradnih informacijah okoli 15. ure moški streljal na zdravnika – urologa – in dva policista. Pred današnjim streljanjem je bil na pregledu v bolnišnici. Po navedbah očividcev je bil na berglah. Po končanem pregledu je na hodniku zanetil prepir in medtem za hrbtom držal pištolo. V tistem je mimo prišel tudi eden izmed urologov in moški je začel streljati. Po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka se je moški odpravil v bolnišnico z naklepom, da ubije prav tega zdravnika. Tudi očividci pravijo, da je strelec iskal prav ustreljenega zdravnika, saj je spraševal po njem, v rokah pa naj bi imel celo list papirja s seznamom imen.

Direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin je pred tem za časnik Primorske novice povedal, da ne bodo dajali izjav, dokler ne bodo prišli v stik s svojci žrtev.

Zdravnika je ustrelil v prsni koš, nato pa še v hrbet. Na hodniku je zavladala panika, v bolnišnici pa je bil medtem tudi 43-letni uniformirani prometni policist, ki je po Fankovih besedah začel streljati nazaj proti strelcu, a ga je storilec od blizu ustrelil v prsni koš. Njegove poškodbe so bile tako hude, da je podlegel na kraju nesreče oziroma so njegovo smrt razglasili poldrugo uro kasneje v operacijski dvorani.

Ljudje v čakalnici so poklicali policijo, prav tedaj pa je bil na urgenci policist, ki je tja pospremil enega od zapornikov. Ta mu je policist skušal preprečiti streljanje, a ga je napadalec ustrelil.

Napadalec je nato po neuradnih informacijah odkorakal iz bolnišnice, se usedel na bližnjo klopco in tam nekaj časa posedel, nato pa skušal pobegniti z avtomobilom, a so se pripeljali policisti, ki so ga skušali ustaviti. Pri tem je napadalec ustrelil še enega policista in ga huje ranil, je povedal Fank. Policisti pa zdaj še preiskujejo, ali si je storilec nato sodil sam ali so ga pokosile policijske krogle.

Ranjena zdravnik in policist sta medtem že prišla iz operacijske dvorane, a je njuno stanje kritično.

Po neuradnih informacijah naj bi bil napadalec 70-letni moški iz Svetega Antona pri Kopru, sicer star znanec policije, ki naj bi že dvakrat oropal poslovalnico Pošte Slovenije.

Notranja ministrica po streljanju v Izoli znova opozorila na nevarno delo policistov

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je po današnjem strelskem incidentu v bolnišnici Izola, v katerem je bil danes ubit en policist, drug pa huje ranjen, znova opozorila na nevarno delo policistov. Dejala je, da je "pravica do varnega opravljanja nevarnega dela človekova pravica vsakega policista in policistke", so sporočili z MNZ.

Notranja ministrica je v današnji izjavi za javnost tudi zatrdila, da je prioriteta njenega mandata "skrb za ustrezno opremljenost policije in nemotene pogoje za delo, tudi kar se tiče ustreznih zakonskih pooblastil".

Opozorila je, da smo "v zadnjem času prepogosto priča dogodkom, ko so pri svojem delu poškodovani ali še huje, ubiti policisti". "Tragičen dogodek ponovno potrjuje, da policijskega poklica ne gre enačiti s klasičnimi uradniki. Policisti in policistke opravljajo enega najbolj plemenitih in nesebični poklicev, saj v imenu države varujejo naša življenja, ščitijo človekove pravice in temeljne svoboščine in zagotavljajo varnost v državi," je poudarila Györkös Žnidarjeva.

Sindikat policistov ob smrti policista v Izoli obsodil napade na policiste

Sindikat policistov Slovenije je družini, svojcem in sodelavcem policista, ki je danes izgubil življenje v streljanju v izolski bolnišnici, izrazil globoko sožalje. Svojcem preminulega člana sindikata bodo ob izgubi nudili vso pomoč in podporo. V sporočilu za javnost so še ostro obsodili vsak napad na policiste kot na predstavnike Slovenije.

V sindikatu so izrazili tudi globoko zaskrbljenost nad odnosom nekaterih institucij, delov civilne družbe in medijev do varnosti policistov, saj so po njihovih navedbah v zadnjem času priča zaviranja procesa sprejema nujnih dopolnitev policijskih pooblastil, ki bi varnost policistov v postopkih z nevarnimi osebami lahko dvignile na višji nivo.