Delovna nesreča

Branko izdihnil pod balo sena

Gabrijel Toplak
22. 8. 2016, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Domačin Branko Hlebec je s traktorjem pomagal na kmetiji sina, ki je bil v tistem času z družino na morju. Mrtvega ga je našla žena.

Kmetijski traktor, s katerim je želel balo sena odpeljati na bližnji pašnik.

Na kmetiji v Jareninskem Dolu v občini Pesnica pri Mariboru je v soboto okoli poldneva življenje za nekaj trenutkov obstalo. Zgodila se je namreč nesreča pri delu, ki je bila usodna za 53-letnega moškega.

Poskušal jo je ustaviti

Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor:

"Zaradi neravnega terena se je bala premaknila in se začela kotaliti po hribu navzdol."

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, je 53-letnik na sinovi kmetiji s kmetijskim traktorjem nalagal večjo balo sena in jo odpeljal na bližnji pašnik. »Na vrhu hriba za hlevom se je zaradi neravnega terena premaknila in se začela kotaliti po hribu navzdol. Pokojni jo je poskušal ustaviti s telesom, a ga je ta stisnila ob tla in drevo. Pod njeno težo se je zadušil,« je zapisal Šadl. Tuja krivda kot vzrok pokojnikove smrti je izključena, je dodal Šadl, mrtvooglednik pa je odredil sanitarno obdukcijo. Policisti, ki so opravili ogled kraja nesreče, bodo s poročilom obvestili pristojno tožilstvo.

Poškodbe usodne

Pokojni, po naših podatkih gre za domačina Branka Hlebca, ki je bil zaposlen v enem od komunalnih podjetij, ki se ukvarjajo z ravnanjem z odpadki, je s traktorjem želel spraviti balo sena do bližnjega pašnika, kjer se pasejo telice. Kot vse kaže, je Hlebec najverjetneje želel balo, ki se je na pobočju nagnila, zadržati z rokami, da ta ne bi zgrmela proti zgradbi, v kateri imajo Hlebčevi več telic in mlekaric.

Našla ga je partnerica, ki se je v tistem trenutku odpravila na pašnik.

Približno eno tono težka bala ga je, potem ko je skočil s traktorja in stekel nazaj proti prikolici, stisnila ob manjšo slivo, vendar so lahko zdravniki kljub takojšnji pomoči sosedov ugotovili le, da so bile poškodbe za Hlebca usodne. Pretreseni domači se precej čudijo, kako je lahko prišlo do nesreče, in se sprašujejo, kaj je šlo narobe, ko pa je imel Branko večletne izkušnje z delom s traktorjem.

Ker je pod senom ostalo še nekaj folije, s katero so ovite bale, so zaključili, da bi lahko Hlebec balo že delno razrezal, vendar na vprašanje, zakaj je kasneje obležal pod njo, nikakor niso našli pravega odgovora. Domači ne vedo niti tega, kako dolgo je Branko ležal pod balo, pod katero ga je našla partnerica, ki se je tistega dopoldneva odpravila na pašnik. Nemudoma je obvestila tudi sina, ki je bil z družino na morju.