Globalno segrevanje

Invazija smrtonosnih rib v Jadranu

uk
22. 8. 2016, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Že pred časom smo poročali o precej nevarni plamenki, ki jo lahko kmalu pričakujemo v Jadranskem morju, zdaj pa prihaja še ena strupena riba.

Wikipedija
Poleg agresivnih plamenk očitno v Jadransko morje prihaja še ena nevarna riba.

V Jadranskem morju so v zadnjih desetih letih zabeležili 14 novih ribjih vrst, ki jih pred tem v Jadranu ni bilo. To je lahko izjemno nevarno za obstoječi ekosistem. V Karibskem morju se recimo že več let bojujejo z nevarno plamenko, ki je sicer nevarna za ljudi, a še precej bolj za domorodne vrste, ki jih te agresivne ribe počasi iztrebljajo.

V primeru Karibov je prišlo do izpusta tujerodnih rib v morje, v primeru Sredozemskega in posledično Jadranskega morja pa do vdora tujerodnih vrst prihaja zaradi odprtja Sueškega prekopa, zaradi katerega je prišlo do prehajanja vrst iz Rdečega v Sredozemsko morje. A to ni edini vzrok, zaradi globalnega segrevanja tujerodne vrste lažje preživijo v Sredozemskem morju. Za zdaj kaže, da se bo prehajanje tujerodnih vrst v Sredozemsko in Jadransko morje samo še stopnjevalo.

Wikipedia
Fugu velja za posebno specialiteto, ki pa jo lahko pripravi le izkušen mojster.

Fugu

wikipedia
Napihovalke same po sebi niso nevarne, če oseba ne pride v stik s strupom.

Na jugu Jadrana so tako opazili tako imenovane napihovalke (tetraodontidae). Riba sicer sama po sebi ni nevarna. Japonci iz nje celo izdelujejo slavno jed fugu, ki pa jo lahko pripravljajo le najbolj izkušeni mojstri. Napihovalke namreč vsebujejo tetrodotoksin (TTX), nevrotoksični alkaloid, ki povzroča ohromelost in smrt. Čeprav lahko fugu pripravljajo le najbolj izkušeni mojstri, pa kljub temu na Japonskem vsako leto zabeležijo več smrtnih primerov zaradi uživanja te ribe. Strup te ribe naj bi bil namreč kar 200-krat bolj smrtonosen kot cianid; za smrt dovolj je že čisto majhna količina. Strup se pri ribi nahaja v koži in nekaterih notranjih organih. Pravi mojster naj bi ribo pripravil tako, da potencialni gurman sicer začuti omrtvelost ustnic, a po obroku preživi.

Tropikalizacija

V Jadranu je trenutno 454 ribjih vrst iz 139 družin, ta številka pa nenehno raste. Za vdor tujerodnih vrst je v glavnem krivo globalno segrevanje. Po mnenju strokovnjakov se je že začela tako imenovana tropikalizacija Sredozemskega morja. V Sredozemlju je namreč čedalje bolj tropsko podnebje, ki omogoča preživetje vsiljivih vrst.