Po streljanju

Policist zunaj življenjske nevarnosti, zdravnik umrl

J.P./STA
22. 8. 2016, 20.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Srčni kirurg Tomislav Klokočovnik je z ekipo anesteziologov s helikopterjem odletel v Izolo in tam operiral enega od poškodovancev v današnjem streljanju – zdravnika, ki pa je okoli 21. ure poškodbam podlegel. Policist, ki so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center, je uspešno prestal operacijo in je zunaj življenjske nevarnosti

STA
Odziva izolske bolnišnice na današnji dogodek zaenkrat ni bilo (fotografija je arhivska).

Do streljanja v izolski bolnišnici je prišlo danes okoli 15. ure, ko je po informacijah koprske policijske uprave napadalec ustrelil zdravnika, po posredovanju pa je ustrelil in ubil še 43-letnega uniformiranega prometnega policista, ki je bil takrat v bolnišnici. Ko je napadalec poskušal pobegniti z avtomobilom, so ga skušali ustaviti policisti. Pri tem je napadalec ustrelil še enega policista (46) in ga huje ranil, nato pa je bil v spopadu s policijo ubit.

Storilec je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja z uporabo orožja.

Zaprto območje

Območje okrog izolske bolnišnice je popolnoma zaprto. Policija na območje bolnišnice ne spušča nikogar. Pred vrati se zadržujejo le skupine novinarjev, ki še čakajo na morebitno izjavo. V bolnišnico spuščajo reševalna vozila, pred kratkim je priletel in tudi kmalu odletel policijski helikopter.

V zadnjih letih je bilo zdravstveno osebje v Sloveniji že nekajkrat tarča nasilja, tudi na Obali. Tako je februarja letos 29-letni Koprčan v piranskem zdravstvenem domu z nožem večkrat zabodel in porezal 50-letno medicinsko sestro, ki je napad preživela. Policija ga je prijela na begu.

Odziva izolske bolnišnice na današnji dogodek zaenkrat ni bilo.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec je povedala, da bodo več informacij o samem dogodku podali na novinarski konferenci, ki jo bodo sklicali po zaključenem ogledu in zbiranju informacij.

Izreki sožalja

Po današnjem napadu se vrstijo odzivi in izreki sožalja. Poleg resornih ministric so se že odzvali tudi v obeh policijskih sindikatih. Izrazili so zaskrbljenost zaradi napadov na policiste, ki se vedno pogosteje končajo tragično, ter pozvali k nujni dopolnitvi policijskih pooblastil.

"Usodni streli so spet presekali življenje našega policista, drugega hudo ranili. Ne bomo sprejeli takih dogodkov kot "poklicni riziko"! Sočustvujemo in skupaj s svojci policista, ki je spet življenje izgubil samo zaradi opravljanja svojega poklica, žalujemo," pa je policija zapisala na družbenem omrežju Twitter.

Koprski kriminalisti nadaljujejo preiskavo, več informacij bo predvidoma znanih v prihodnjih dneh.

Na Twitterju se je odzval tudi premier MiroCerar in zapisal, da je "z mislimi pri svojcih žrtev streljanja v Izoli ter v upanju, da bo zdravnikom uspelo rešiti ostali dve osebi, ki se borita za življenje".

V zdravniškem sindikatu Fides pa so v odzivu opozorili na vedno več napadov in groženj na zdravstveno osebje, ne samo na zdravnike, tudi na druge zaposlene. Za njihovo varnost pa ni poskrbljeno, so poudarili.

Odzval se je tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je v sporočilu za javnost izpostavil, da današnji tragični dogodek terja dodaten premislek o tem, kako zaščititi posameznike in skupine, ki v okviru svojega poklica vsakodnevno delajo v dobrobit državljanov. Zato bo v torek pristojne povabil na pogovor o tem, kako lahko k izboljšanju razmer in varnosti za najbolj ranljive poklice prispeva v funkciji predsednika DZ, je zapisal v sporočilu za javnost. V imenu DZ je svojcem in družinam ob izgubi izrekel globoko sožalje.