Orožje in eksploziv

Pomagal teroristom?

zf
8. 8. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nemško državno tožilstvo je črnogorskega državljana, Vlatka Vučelića (51) iz Podgorice, obtožilo posedovanja in hrambe orožja ter pomoči teroristom pri pripravi napada v Franciji novembra lani.

51-letni Vlatko Vučelić je živel sam, bil je sezonski delavec, brez otrok in družine.

Po domnevah nemškega državnega tožilstva naj bi Vučelić vedel za prevoz orožja, po predvidevanjih pa naj bi za tihotapski posel prejel podkupnino v znesku dva tisoč evrov. Vučelić je bil aretiran 5. novembra lani na avtocesti Salzburg–München, v avtomobilu, polnem orožja in eksploziva.

V predelanem belem golfu so policisti našli sedem avtomatskih pušk znamke Zastava in kalašnike, dve ročni bombi in 200 gramov TNT-eksploziva, dve polavtomatski pištoli ter revolver Magnum. Končna postaja, kamor je Vučelić želel prepeljati orožje, je bil Pariz, kjer so teroristi 13. novembra v več sinhroniziranih napadih ubili 130 ljudi.

»Državno tožilstvo v Nemčiji je prepričano, da sta bila orožje in eksploziv namenjena napadom, ki jih je organizirala tako imenovana Islamska država,« poroča nemški časopis Süddeutsche Zeitung. Sojenje se Vučeliću začenja danes, kot je znano, pa se bo branil z molkom.

V avtomobilu so policisti zasegli avtomatske puške, kalašnike, dve ročni bombi, pištole in revolver.

Vedel je, da vozi orožje

V navigacijskem sistemu avtomobila, s katerim je Vučelić potoval, so preiskovalci ob pregledu našli pariški naslov, ki je po predvidevanjih nakazoval končno postajo predaje orožja, sporoča nemško državno tožilstvo. Prav tako je bil isti naslov natisnjen na nekaterih dokumentih, ki jih je imel Vučelić skrite v avtomobilu.

Zraven naslova so našli zapisano tudi francosko telefonsko številko, iz katere je bil Črnogorec po pridržanju tudi klican na mobilni telefon, pa so zapisali v nemškem časniku. Številke jim v nadaljevanju ni uspelo izslediti, saj naj bi bila uničena.

Bil je sezonski delavec

Profimedia
Policija je ob pregledu Vučelićevega avtomobila zasegla več kosov orožja, med katerim pa je bilo tudi razstrelivo.

Vučelić, ki prihaja iz Piperov, je bil sezonski delavec, zaposlen v podjetju, ki se ukvarja z urejanjem nasadov in obiranjem letnih pridelkov. Kot so še sporočili iz črnogorske policijske uprave, Vučelić ni poročen in nima otrok, prav tako naj bi živel sam v koči v Koniku.

Po poročanju črnogorskih medijev naj bi bila po navedbah anonimnega vira, ki prihaja iz vrst vlade Črne gore, obtožba Vučelića zgolj zlonamerna špekulacija, s katero želijo preprečiti oziroma otežiti vključevanje Črne gore v zvezo Nato.