Tragično

Pod drvi se je skrivala bomba

Simon Rosc
26. 7. 2016, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V hrvaškem ličkem Kuterevu so bili to soboto priča nenavadnemu dogodku, v katerem je življenje izgubil njihov 35-letni sokrajan. Nihče ne ve, zakaj bi dobrosrčnemu Nikici nekdo nastavil bombo.

Ivan Malčić na kraju tragičnega dogodka, kjer je poskušal pomagati Nikici.

»Umrl mi je na rokah. Zadušil se je z lastno krvjo. Bomba mu je raztrgala roko, koščki pa so ga zadeli v prsi, vrat in glavo,« je svoje pričevanje o grozljivem dogodku, ki je bil usoden za 35-letnega Nikico Ostovića iz ličkega Kutereva, začel Ivan Malčić.

Usoden zadnji kos

Nikica je nič hudega sluteč v sobotnem jutru zlagal nažagana drva na prikolico traktorja. Ostalo mu je le še nekaj večjih kosov. Ko je dvignil zadnji kos, je bila pod njim bomba. Sledila je silovita eksplozija, ki je terjala njegovo življenje. »Bil sem 15 metrov stran od Nikice, ko me je streslo od groze, ko sem slišal silovit pok,« je opisal Malčić in nadaljeval, da je imel ranjeni številne rane, iz katerih je močno krvavel. Malčić je nemudoma poklical nujno medicinsko pomoč, a je bilo za Nikico prepozno. Zaradi prehudih ran je kmalu umrl na kraju dogodka.

Kdo je grozil Nikici?

Sosedje iz Kutereva o tragično preminulem:

»Vedno je bil pripravljen pomagati vsakomur, ki je potreboval pomoč.« 

Hišo umrlega je policija takoj ogradila, nenavadni dogodek pa je prevzel okrajni preiskovalni sodnik iz Karlovca. Predvsem so okoliščine nenavadne, ker naj bi umrlemu že velikokrat grozili in mu celo zastrupili vodo, a 35-letnik tega nikoli ni prijavil policiji.

»Vse se je začelo lani jeseni. Nekdo mu je spustil ovce iz ograde. Potem so mu ukradli dva jagnjeta. V vodno zajetje so mu zlili strup. V posodo za nabiranje sliv so mu nalili nafto. Na koncu pa so še po cesti v soseski in prometnih znakih risali grafite z žaljivo seksualno vsebino, uperjeno proti njegovi ženi,« so povedali sosedje žrtve in dodali, da Nikica teh groženj ni nikoli resno jemal in jih zato tudi ni prijavil policiji.

Vsi so povedali še, da je bil zares dober človek, ki nikomur ni želel ničesar slabega: »Vedno je bil pripravljen pomagati vsakomur. Takoj je prenehal opravljati svoje delo in pomagal tistemu, ki je potreboval pomoč. Prav zato nikomur ni jasno, kdo in zakaj ga je zadnje mesece imel na piki.« Sosedje so veseli, da v času tragedije ni bilo doma hčerke Antonije. Devetletnica je bila namreč po besedah znancev nerazdružljiva z očetom, zato bi bila tudi v soboto, če bi bila doma, najverjetneje ob očetu v času eksplozije. Antoniji so sicer povedali, kaj se je zgodilo z očetom, a kot pravijo, je v šoku in najverjetneje ne razume popolnoma, kaj se je zgodilo.

Bližnje srečanje s policisti

Policija je po dogodku podala kazensko ovadbo zoper neznano osebo. So pa tudi Nikico v preteklosti že nekajkrat kazensko ovadili. Nelegalno je posedoval orožje, nekajkrat pa se je celo spopadel s policisti, zaradi česar je bila zoper njega podana kazenska ovadba zaradi razžalitve in omalovaževanja uradne osebe.