Sveta Gora

FOTO: Po dolgotrajnem boju z ognjenimi zublji uspeh

J.P./STA
26. 7. 2016, 08.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poklicni in prostovoljni gasilci so danes uspeli pogasiti požar, ki ga je na pobočju Svete gore (Skalnice) nad Mrzlekom na Goriškem v ponedeljek zanetila strela. Da požar ne bi ponovno vzplamtel, območje z vodo še vedno zalivata dva helikopterja.

PGD Kanal
Na pobočju Svete gore je zagorelo v ponedeljek po 14. uri, ko je med nevihto udarila strela.

Poklicni in prostovoljni gasilci so danes uspeli pogasiti požar, ki ga je na pobočju Svete gore (Skalnice) nad Mrzlekom na Goriškem v ponedeljek zanetila strela. Da požar ne bi ponovno vzplamtel, območje z vodo še vedno zalivata dva helikopterja.

Vodja intervencije Andraž Pavlin je povedal, da bo ena ekipa gasilcev nadzorovala požarišče na vrhu Svete gore, ostala bo tudi še izvidniška točka na Sabotinu, od koder je lepo vidno celotno območje, kjer je divjal požar.

Ogenj je po prvih podatkih zajel med 15 in 20 hektarov veliko območje v strmem in zaradi podrasti skoraj neprehodnem pobočju. Gašenje je bilo oteženo tudi zaradi strmega pobočja in kraškega terena.

Na terenu tudi pirotehniki

Gašenje so nadzorovali in ob pozivu priskočili tudi na pomoč pirotehniki. Območje je kljub stoletni časovni odmaknjenosti še vedno polno neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pavlin je povedal, da so izven požarišča, ki so ga pregledovali zaradi neposredne bližine požara, v ponedeljek našli 13 topovskih granat. Danes pa so tam, kjer je bil požar že pogašen, našli še tri granate.

"Vendar je bila temperatura zaradi gašenja prenizka, tako da na srečo ni prišlo do eksplozije," je še dejal Pavlin.

Pri gašenju požara je v dveh dneh sodelovalo okrog 160 gasilcev in predstavniki drugih reševalnih služb in policije, skupaj do 200 ljudi.

Že ponoči so gasilci dobro opravili svoje delo, saj je v temi na tako težkem terenu izjemno težko gasiti. Požar je ponovno vzplamtel na nekaj požariščih, saj kljub pričakovanjem ponoči ni bilo dežja.

Na vrhu Svete gore stojijo bazilika in samostan frančiškanov ter majhen muzej prve svetovne vojne s stalno muzejsko razstavo o soški fronti. V ponedeljek so gasilci uspeli zaustaviti požar pod vrhom Svete gore, tako objekti na vrhu niso bili ogroženi.

Tudi danes je pomagal vojaški helikopter, brez katerega gašenje na takem terenu ne bi šlo.

Zagorelo je včeraj

Na pobočju Svete gore je zagorelo v ponedeljek po 14. uri, ko je med nevihto udarila strela. Na precej strmem pobočju je predvsem mešani gozd s precej podrasti, po kateri se je požar tudi širil. Zgorelo je okoli 15 hektarov gozda in podrasti. Gasilci so imeli obilo dela tudi zaradi težko prehodnega terena.

Ostanki prve svetovne vojne

Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, PGD Nova Gorica, Kanal, Čepovan, Dornberk, Avče, in ZGRS Sežana. 

Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili 5 topovskih granat kalibra 75 mm, teže 7 kg, topovski vžigalnik kalibra 150 mm, teže 4 kg, 2 topovska vžigalnika kalibra 100 mm, teže 2 kg, 4 topovske vžigalnike kalibra 75 mm, teže 0,5 kg in ojačevalec topovske granate teže 0,2 kg. Nevarne najdbe italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne bodo uničene.