KRŠKO

Žrtev surovega ropa pravi, da nimajo pravega

Janja Ambrožič
24. 7. 2016, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V začetku julija je minilo 14 let, odkar so trije moški oropali umetnostnega kovača Ivana Planinca iz Koprivnice pri Krškem. Dolga leta je kazalo, da storilcev nikoli ne bodo prijeli, nakar so pred kratkim na lepilnem traku, s katerim so zvezali žrtev, našli sledi Stanka Amerška z Razborja.

Dolenjski list
Stanko Ameršek trdi, da z ropom umetnostnega kovača pred 14 leti nima nič.

Tožilstvo je spisalo obtožbo, da je Ameršek v sostorilstvu s še dvema osebama oropal Planinca, in na krškem sodišču se je začelo sojenje. Obtoženi, ki je naredil šolo s prilagojenim programom v Sevnici, dejanja ni priznal. Nasprotno, trdil je, da o vsem skupaj nima kaj povedati. »Družim se s sestro, držim se sam zase, nihče ne hodi k meni. Nimam ne prijateljev ne znancev, od 18. leta imam luskavico, zaradi katere se še bolj izogibam ljudi, ker me je sram,« je med drugim dejal med zaslišanjem, ko je javnost izvedela, da je bil pred leti tudi že v zaporu (zaradi česa je bil obsojen, ni bilo povedano). Govoril je počasi in ves čas med nogami stiskal polivinilasto vrečko.

ZAMASKIRANI, S KIJI IN PIŠTOLO

In kaj se je zgodilo tistega julijskega dne pred 14 leti? Ivan Planinc je v kovaški delavnici dobil obisk. K njemu so pristopili trije zamaskirani moški, eden je bil malo višji, druga dva pa sta bila nizke postave. Vsi so imeli na glavi zelene podkape, na rokah pa rokavice v več slojih. »Glavni je bil najvišji, v rokah je držal pištolo in mi v hrvaščini govoril, naj mu dam denar,« se tistega dne spominja Planinc. Iz delavnice so ga odpeljali v spalnico, kjer so iz sefa pobrali denar in zbirateljske predmete, škode je bilo za dobrih 31 tisoč evrov.

Lastnika so pretepli s kiji in ga zvezali z lepilnim trakom, ki so ga prinesli s seboj. »Razbili so mi telefone po hiši. Takrat sem imel prijavljeno tudi pištolo in zanimivo je, da imam v spalnici devet predalov, a so odprli samo tistega, v katerem je bila pištola, kar pomeni, da je verjetno nekdo vedel, kje je. Sumim, da je bil zraven fant, ki je nekaj časa delal pri meni. Ko sem bil na dopustu, je on tudi nadziral hišo, zato je imel čas, da se je razgledal po njej, in je vedel, kje imam kaj spravljeno,« je med zaslišanjem govoril Planinc, ki se je pred leti vrnil z dela v Nemčiji, kar je vedelo veliko ljudi, in po njegovem mnenju je bil to tudi razlog, da je postal žrtev roparjev, saj so ocenili, da bi pri njem lahko dobili kaj vrednega ali pa denar.

»Ne bom pozabil glasu enega od roparjev. Spomnim se, da sem ga slišal še po dejanju, ko sem bil v trgovini z mobilniki. Ko je vstopil in začel govoriti, sem zmrznil. Bil je tisti, ki mi je govoril, naj dam denar. To sem povedal tudi policiji, ki pa je ugotovila, da ima alibi za čas ropa,« pove oškodovanec, ki je prepričan, da obtoženega Amerška ni bilo zraven. Znana mu je bila tudi pištola, s katero so mu grozili. Dejal je, da jo je pred ropom videl v lokalu Paradiso, bila je rjava in dolga kakšnih 23 centimetrov.

PREVELIK, PREVEČ OKOREN

»On je prevelik, nihče od roparjev ni bil njegove postave, pa tudi gibov nima pravih, oni so bili športni, gibčni kot opice, kakršen obtoženi ni. Tudi njegov glas v ničemer ni podoben glasu visokega moškega, ki mi je v hrvaščini rekel, da me bo ubil,« je večkrat ponovil Planinc, ko je bil govor o tem, da bi bil lahko Ameršek tistega dne pri njem. Na vprašanje, ali si dobro zapomni podrobnosti, je Planinc pojasnil, da že 50 let zbira starine, poleg tega je umetnostni kovač. »Kar vidim, ne pozabim več!«

SLED DNK ŽE OD PREJ?

Njegovo pričanje je bilo ugodno za obtoženega, kar pa ni mogoče trditi za strokovnjaka Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Ta sicer dopušča možnost, da bi lahko sled DNK na lepilni trak prišla že prej, ocenjuje pa, da jo je tam najverjetneje pustila oseba, ki je lepila žrtev. Celo sodniku Gojmirju Pešcu se je zdelo nenavadno, da bi storilci pustili sledi na lepilnem traku, medtem ko v hiši ni bilo mogoče najti niti ene.

Amerškova zagovornica Marija Vrisk je predlagala, da se ponovi analiza DNK in zasliši dve priči: moškega, s katerim se je obtoženi družil, in pričo, ki je dan pred ropom videla fante, ki so hodili okoli njegove hiše. Sojenje se bo nadaljevalo 8. septembra.