Od vseh pozabljena

Ob slovenski meji: starostnica umirala v mukah, po njej so gomazeli črvi

R.T.
21. 7. 2016, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Iz kraja tik ob slovenski meji prihaja tragična zgodba 75-letnice, ki je umirala v nepredstavljivih mukah. Sosedje so jo spoštovali, a se niso vmešavali v družinske odnose.

Vjekoslava Živičnjak naj bi več tednov umirala v hudih mukah.

»Pa kakšni ljudje ste? Bi vi hoteli nekoč tako umirati? Da vas ni sram!« je na družinske člane in sosede pred 13 dnevi, ko so bili zbrani v hiši družine Živičnjak v Svedruži blizu meje s Slovenijo, vpila zdravnica, ki se je odzvala na klic v sili.

Iz hiše se je širil smrad

Umirajočo Vjekoslavo Živičnjak so iz sobo prinesli s pomočjo odeje. S telesa so ji morali s škarjami rezati obleko, ki se ji je zalepila na odprte rane. »Na nogi in glavi je imela rane, ki so se ji zagnojile. Po njej so gomazeli črvi,« je za 24sata dejal sosed, ki ni želel biti imenovan. Sosedje so sumili, da s Slavico, kot so jo klicali, nekaj ni bilo v redu. Več tednov se je iz njene hiše širil smrad, a pravijo, da niso mogli vedeti, da živa razpada.

Pokojnica je svoje zadnje dni preživela z bolnim soprogom in sinom. Ta naj bi bil le redko doma; drugi sin, ki z njimi ne živi, staršev menda ni obiskoval.

Umirala v hudih mukah

75-letnica naj bi več tednov umirala v hudih mukah. Iz ran ji je tekel gnoj, ličinke črvov naj bi imela celo v laseh. Njen 75-letni mož Žlejko Živičnjak trdi, da žena ni hotela v bolnišnico, kar je potrdil tudi njun sin. On je bil tisti, ki je 8. julija poiskal zdravniško pomoč, a je že bilo prepozno. Vjekoslava naj bi po neuradnih informacijah umrla 15 minut po tistem, ko jo je odpeljal rešilec. Reševalci so ogorčeni besneli, zakaj družina ni ukrepala prej. Policija je začela zasliševati priče, tožilstvo pa bo dobilo vso potrebno zdravstveno dokumentacijo. Tam bo odločeno, če bodo sinova Josipa in Željka, ki bi morala po zakonu skrbeti za bolna starša, obtožili zanemarjanja.

Pokojnica je svoje zadnje dni preživela z bolnim soprogom in sinom. Ta naj bi bil le redko doma; drugi sin, ki z njimi ne živi, staršev menda ni obiskoval. Čeprav so živeli uborno, niso koristili pomoči državnih inštitucij.

»Ženska je umirala, a so se vsi raje obračali stran. Sramota!« so bile besede zdravnika, ki je bil eden zadnjih, ki je pokojno Vjekoslavo še videl živo.