Pazite, kaj počnete

Smrtno nevarni selfiji

uk
12. 7. 2016, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Hrvaškem še zmeraj odmeva nesreča kanadskega turista, ki je zaradi tako imenovanega selfija padel kar 70 metrov globoko. In ni bil edini.

facebook
Na leto imajo v Plitvicah kar okoli 1200 reševanj.

Na srečo je turist padec preživel, ker so ga ujele veje bližnjega drevesa, ampak očitno imajo hrvaške oblasti vseh teh reševalnih intervencij dovolj. Zato bodo uvedle nekatere prepovedi, za katere upajo, da se jih bodo turisti vendarle držali.

1200 REŠEVANJ

Na leto imajo v Plitvicah kar okoli 1200 reševanj, število teh pa se iz leto v leto veča. Številka 1200 je namreč kar desetkrat višja od števila intervencij leta 2006. Ne gre za to, da bi bile poti preslabo zavarovane ali da ne bi bilo dovolj opozoril. Ljudje preprosto podcenjujejo nevarnosti, ki jih čakajo zunaj urejenih poti. Dvajsetletni kanadski turist je tako tvegal življenje zaradi samoportreta, ki ga je želel posneti na robu prepada. Bil je že peti ponesrečenec, ki se mu je kaj takšnega pripetilo zaradi selfijev. In tudi on je zapustil urejene poti ter ignoriral vsa opozorila. Naj spomnimo, da je lansko leto na istem mestu umrla 54-letna Slovakinja.

facebook
Plitviška jezera vsako leto obišče več kot milijon ljudi.

PREPOVEDI

In kot že rečeno, upravitelji parka imajo neupoštevanja pravil dovolj. »Ljudje se morajo zavedati nevarnosti in se prilagoditi razmeram,« je povedal tiskovni predstavnik Plitviških jezer Ognjen Borčić. Predstavil je tudi prve prepovedi. Že lansko leto so prepovedali dokaj nevarne drone, ki so jih ljudje začeli množično prinašati v park in so lahko nevarni za druge obiskovalce. Že kmalu pa naj bi začela veljati tudi prepoved letne obutve, kot so sandali, natikači, japonke. Vodstvo parka je prepričano, da bodo že s samo obutvijo veliko pripomogli k varnosti v parku. Povsod so opozorila in obvestila, obiskovalci pa dobijo oboje napisano tudi na kartah. Vse težje nesreče se zgodile tedaj, ko so obiskovalci ignorirali opozorila. Čuvaji parka sicer redno pišejo kazni za kršitelje, a jih to ne odvrne od nevarnega početja.

DRUGE NESREČE

Tragične nesreče pa se ne dogajajo le v Plitvicah. Žal smo morali včeraj poročati o smrti komaj 17-letnega Slovenca, ki se je potapljal pri Rabu, prejšnji mesec pa bi se rafting skoraj tragično končal za šesterico mladih Puljčanov, ki se jim je prevrnil čoln. Na srečo so vsi preživeli. Prav zato hrvaški organi opozarjajo turiste, naj ne podcenjujejo narave in naj ne precenjujejo svojih moči, predvsem pa naj upoštevajo navodila in opozorila. In pripomnimo še, da je to pameten nasvet tudi za slovenske gore.

facebook
Neumni selfiji so prepovedani! Hrvaška resno opozarja turiste, naj nehajo tvegati življenje zaradi samoportrtetov.