Privlačno mlado dekle

Z nevarnim virusom jih je okužil 18-letnik iz Ljubljane

G.G.
21. 6. 2016, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pobalin je z zlonamerno kodo vdrl v najmanj 12 računalnikov oseb v Sloveniji. Nekateri oškodovanci so potrdili, da so imetniki uporabniških imen in gesel, ki so bila najdena na osumljenčevem računalniku.

PU Koper
Fotografija oškodovanca, ki ga je storilec posnel potem, ko je prevzel nadzor na oškodovančevim računalnikom.

PU Koper
Način komunikacije med storilcem in žrtvijo, katero prepričuje k odprtju povezave na spletu.

Začelo se je leta 2014. Najstnika sta si priskrbela potrebno programsko opremo in pričela z vdori v računalnike. Kmalu so iz ene od srednjih šol na območju Kopra obvestili, da naj bi eden od staršev preko aplikacije eAsistent 84 staršem dijakom in učiteljem poslal sporočili, ki sta imeli pripeto sumljivo datoteko – virus oz. zlonamerno programsko kodo.

Policisti so zagnali preiskavo in ugotovili, da je nek nepridiprav vdrl v osebni računalnik enega od staršev dijakov in prevzel njegovo identiteto ter s prijavo v šolsko aplikacijo širil virus.

Ko so policisti pridobili vse podatke, potrebovali so jih tudi iz tujine, so osumljenemu 18-letniku iz Ljubljane zasegli računalnik. Izkazalo se je, da je vdrl še v najmanj 12 računalnikov v Sloveniji.

Okužil jih je s fotografijami dekleta

Kakšen je bil njegov modus operandi? Na spletnih klepetalnicah se je predstavljal kot prikupna mladenka, ki išče nove prijatelje. Svojim žrtvam je ponudil prenos fotografije dekleta, ki pa je vsebovala virus, s katerim je okužil računalnik sogovornika. S tem je smrkavec pridobil nadzor in dostop do žrtvinega računalnika.

18-letnikov cilj je bil okužiti čim večje število uporabnikov spleta, zato je uporabljal še druge tehnike okužbe z virusom, so sporočili s PU Koper. Tako je denimonaznanem spletnem oglasniku objavil več oglasov, v katerih je pod določenimi pogoji ponujal v dar elektronske naprave. Ob tem je obiskovalce oglasa napotil, da se za pridobitev darila prijavijo s priloženo prijavnico, ki pa je dejansko vsebovala prikrito zlonamerno škodljivo kodo.

Opazoval jih je preko kamere

Policija svetuje, da pravočasno poskrbimo za ustrezno zaščito računalnika s posodobljenimi protivirusnimi programi, požarnim zidom in pogosto spreminjamo dostopna gesla. Ne odzivamo se na vabljiva elektronska sporočila s priponkami, v katerih storilci napeljujejo k spoznavanju privlačnih deklet, zmagi na loteriji, plačilu zapadlega računa in podobno, vse z namenom, da bi z odprtjem priponke namestili škodljivo zlonamerno programsko kodo in s tem storilcem omogočili popoln nadzor nad računalniki in vpogled v našo zasebnost.

Povdoruv računalnike oškodovancev je osumljeni iz računalnikov večinoma preslikalnjihove občutljive podatke (uporabniška imena in gesla – tudi za spletnefinančnestoritve,spletnepošteitd.). V večini primerov je osumljeni preko kamere na računalniku oškodovancev slednje tudi opazoval, v nekaterihprimerihje tudi zajel fotografije oškodovancev in njihovega početja za računalnikom.

In prav s pomočjo teh fotografij in drugih najdenih prometnih podatkov sokriminalisti identificirali in osebno obiskali 14 oškodovancev,starih od 16do 70 let, ki so šele v razgovoru s kriminalisti presenečeni dojeli, da so bili žrtve vdora v računalnikein njihovo zasebnost. Nekateri oškodovanci so se prepoznali na fotografijahin potrdili, da so imetniki uporabniških imen in gesel, ki so bilanajdena na osumljenčevem računalniku.

Imel je pajdaša

18-letnik je pomagal še leto mlajši pajdaš iz okolice Postojne. Ta je osumljenemu nudil predvsempomočpri pripravah zlonamernih škodljivih kod in razvoju tehnik za širjenje le teh po medmrežju.

In kaj sta pridobila. Ne veliko. Le v enem primeru sta od žrtve zahtevala plačilo 50 evrov, vendar je oškodovanec plačilo odklonil in si z računalnika zbrisal vse kočljive podatke. Policija njun motiv vidi v obliki osebne uveljavitve,potrditev njunega znanja in nenazadnje tudi iz koristoljubja, kjerpanistabilauspešna.

Zoper pobalina je bila podana ustrezna kazenska ovadba.