Smrtna prometna nesreča

Na tirih v Svetem Duhu ugasnilo življenje 68-letnika

R.T.
15. 6. 2016, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj okoli 18. ure je tovorni vlak na škofjeloškem območju na zavarovanem prehodu ceste čez železniško progo trčil v osebni avtomobil 68-letnega voznika, ki je zaradi posledic nesreče zvečer umrl.

Radio Aktual
Tuje krivde prometni policisti z dosedanjim zbiranjem obvestil niso ugotovili (fotografija je simbolična).

V času nesreče je signalizacija v Svetem Duhu, kjer se je zgodila nesreča, pravilno delovala. Tuje krivde prometni policisti z dosedanjim zbiranjem obvestil niso ugotovili.

PU Kranj
Voznik je v Podnartu povzročil prometno nesrečo z materialno škodo.

Pred štirinajstimi dnevi se je podobna nesreča, ki pa k sreči ni imela tragičnih posledic, zgodila v Podnartu, ko je voznik tovornega vozila poškodoval zapornico, ki je naznanjala prihod vlaka. Bolj tragični pa sta bili dve drugi nesreči. Ena lani v Podnartu, kjer je zaradi nepravilne vožnje na prehodu umrl motorist, druga pa pred leti v Žabnici, ki je mimo spuščenih zapornic na železniško progo zapeljal kolesar in v trčenju z vlakom prav tako umrl.

Policisti zato opozarjajo, da ima vlak prednost pred vsemi udeleženci cestnega prometa, zato je dolžnost udeleženca, da se ustavi pred prehodom:

1. ko svetlobni znaki naznanjajo prihod vlaka oziroma da se bodo
zapornice ali polzapornice
začele spuščati;

2. ko se zapornice ali polzapornice spuščajo ali so že spuščene;

3. ko ustavlja promet pooblaščeni železniški delavec s predpisanim
znakom;

4. na nezavarovanem prehodu pa tudi, ko se prehodu približuje vlak, čeprav udeleženec cestnega prometa na to ni posebej opozorjen. Progo sme prečkati šele, ko se prepriča, da se prehodu ne približuje vlak.