ČRNI SCENARIJ

Morilcu policista sodijo za družinsko nasilje

Robert Marin
3. 6. 2016, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču bi se včeraj moralo začeti sojenje morilcu policista Igorja Mauserja, ki ga tožilstvo preganja zaradi nasilja v družini, narok pa je bil zaradi domnevne bolezni obdolženca preložen.

Arhiv Svet24
Samo Tadin

Sama Tadina tožilci preganjajo po 3. odstavku 191. člena kazenskega zakonika, za kar mu grozijo tri leta zapora. Če bodo 45-letniku tridesetletno zaporno kazen za umor policista Igorja Mauserja in poskus umora policista Kristjana Čoža potrdili tudi višji sodniki, bo sojenje za družinsko nasilje zanj zgolj formalnost, saj je 30 let najvišja možna zaporna kazen, ki jo storilci kaznivih dejanj lahko prestajajo v Sloveniji.

Sojenje Samu Tadinu za družinsko nasilje se bo predvidoma začelo 15. septembra.

Obdolženi, ki se bo v tem okrajnem postopku branil sam (glede na »težo očitkov« zagovornika po zakonu niti ne potrebuje), je včeraj še pred začetkom sojenja sodnici Mojci Lendvaj Brecelj zdrdral, da se ni sposoben zagovarjati zaradi zdravil, ki jih prejema, in da je pred kratkim izvedel, da ga bodo z Doba, kjer je na predčasnem prestajanju zaporne kazni, premestili na forenzično psihiatrijo v Maribor. Na dodatno vprašanje sodnice, katere tablete jemlje, pa je Tadin povedal, da »na pamet« ne ve.

Glavna obravnava z branjem obtožnega predloga in zagovorom obdolženca je bila nato preložena na 15. september, do takrat pa bo sodišče opravilo poizvedbe o Tadinovem zdravstvenem stanju in po potrebi tudi angažiralo izvedenca, ki bo povedal, ali je sploh sposoben spremljati sojenje. Je pa sodišče že včeraj mimo glavne obravnave zaslišalo oškodovanko, Tadinovo nekdanjo partnerico.

Priznal, da je moril iz brezobzirnega maščevanja

Kot je znano, so policisti Tadinu le tri dni pred tragedijo na Ižanki izrekli prepoved približevanja nekdanji partnerici, saj naj bi jo napadel z nožem. Takrat se je v njegovi glavi začel plesti maščevalni načrt. V soboto, 4. julija lani, okoli 11. ure so policisti na interventno številko prejeli klic moškega, ki je prijavil, da bo na Igu, kjer stanujejo starši njegove nekdanje partnerice, naredil masaker.

Samo Tadin, obtoženi: »Jaz bi se opravičil. Nisem se sposoben zagovarjati zaradi zdravil.«

Iz Ljubljane so na kraj dogajanja napotili več patrulj, med njimi je bila prva s PP Vič. Tadin je nato v zasedi počakal patruljo. Na Petrolovem bencinskem servisu na Igu je z daljnogledom opazoval cesto, ko je zagledal policijsko octavio, pa sedel v najeto astro in pohodil plin. Po silovitem čelnem trčenju je octavia obstala na strehi na travniku, astra pa je popolnoma zverižena obstala na cesti.

Triintridesetletni viški policist Mauser je za posledicami umrl na kraju nesreče, njegov 26-letni kolega Čož pa se je iz vozila izvlekel lažje poškodovan. V nesreči se je hudo poškodoval tudi Tadin in je bil nato več kot mesec dni v komi. Tožilstvo mu je januarja na predobravnavnem naroku za umor ponudilo 25 let zapora, za poskus umora pa 15 let zapora oziroma enotno kazen 30 let zapora.

Tadin je ponudbo sprejel, kazniva dejanja priznal, dogodek pa je tudi obžaloval. Moril je iz brezobzirnega maščevanja, ker so mu, kot rečeno, policisti tri dni pred tem izrekli prepoved približevanja žrtvi. Da mu je bilo prav malo mar, kateremu policistu bo vzel življenje, pa kaže podatek, da ga pokojni Mauser in njegov kolega Čož nikoli nista obravnavala.