Konec drame v Luciji

Specialci odpeljali Zlatko, ki je grozila z razstrelitvijo

T.L./M.K.
18. 5. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policisti so okoli 19. ure vstopili v stanovanje in pridržali žensko, ki je zaradi deložacije grozila z razstrelitvijo, ter še dve osebi, so potrdili na policiji.

Mateja Jordovič Potočnik
Zlatka Olah pred občino.

Nekaj minut pred 19. uro so policisti vstopili v stanovanje v Luciji ter pridržali tri osebe, med njimi žensko, ki se je pred deložacijo zaprla v stanovanje, sprva pa celo grozila, da bo sprožila eksplozijo jeklenk. Policisti so trenutno v stanovanju in opravljajo ogled kraja, je pojasnila Anita Leskovec s Policijske uprave Koper.

Kot je dodala Leskovčeva, bo policija zdaj po 11-urni drami predvidoma začela spuščati v njihove domove stanovalce, ki so jih zaradi grožnje z eksplozijo evakuirali že zjutraj.

V pisni informaciji je tiskovna predstavnica policije sicer navedla, da so zoper tri osebe odredili pridržanje.

V Luciji so danes veljale izredne razmere, saj je po poročanju policije v enem od stanovanjskih blokov ženska grozila z eksplozijo zaradi deložacije. Policija je evakuirala vsa preostala stanovanja in zavarovala kraj.

Mitja Volčanšek/STA
Zlatka Olah ob prihodu izvršitelja ni hotela zapustiti stanovanja, pač pa je zagrozila, da bo sprožila eksplozijo.

Primorske novice so poročale, da gre za Lucijčanko Zlatko Olah. Fotografije s kraja dogodka razkrivajo, da je bila okolica bloka prelepljena s policijskimi trakovi.

"Nimam več besed, ne morem več zdržati. Otroci so v strahu. Borila sem se do konca, protestirala sem pol leta, nihče se ni odzval," je za Nova TV povedala 54-letnica. Po poročanju omenjene spletne strani na prizorišču ni prisotnih niti predstavnikov iz centra za socialno delo, niti varuhinje človekovih pravic. So pa se zbrali podporniki, pred vhodom v blok pa so postavljeni plakati. Zlatka je prišla po poročanju televizije tudi na balkon, vendar podrobneje ni pojasnjevala dogajanja. Ponovila je le, da živa stanovanja ne bo zapustila, poročajo Primorske novice. Kot poročajo, je pred blok prišel tudi piranski župan Peter Bossman. "Nihče me ni poklical sem, prišel sem, ker menim, da je to moja dolžnost. Ugotoviti želim, ali lahko kako pomagam," je dejal in dodal, da so se na občini že nekajkrat pogovarjali z Olahovo in poskusili poiskati rešitev za nastali zaplet, vendar Lucijčanka ni želela nobene pomoči, pač pa ves čas vztraja le pri svojem stanovanju.

Ostalo je le še 2800 evrov dolga

O Zlatkini agoniji smo že večkrat pisali, komaj dva meseca nazaj je tudi za revijo Zarja odločeno dejala, da gre iz svojega stanovanja le mrtva. Tedaj je še bilo upanje, da se bo agonija, ki se je začela z odločitvijo piranskega okrajnega sodišča, da se s prodajo njenega stanovanja poplača manjši dolg vendarle nekako rešila. Da Zlatkini protesti pred piransko občino ne bodo zaman.

Zlatko je deložacija doletela zaradi še 2800 evrov dolga do Petrola. Izvršitelj, ki je z namenom deložacije okoli 9. ure prispel na njen naslov, je kmalu tudi odšel, na kraj pa so prispeli policisti, saj je Zlatka zaprta v stanovanju s hčerko in vnukoma zagrozila z eksplozijo plinskih jeklenk.

Mitja Volčanšek/STA
Policija je evakuirala vsa stanovanja in zavarovala kraj.

Namesto garaže prodano stanovanje z garažo

Zlatkina agonija se je začela leta 2006. težave v poslovnem in zasebnem življenju so pripeljali do tega, da je njen dolg narasel na 41.000 evrov. Dolžna je bila državi, Petrolu in upravniku stanovanjskega bloka, v katerem je živela. Zlatka je dolgove odplačevala upnikom, vendar, kot je za Zarjo dejala Zlatka, "mi jo je zakonodaja, ki je v resnici do konca nehumana, ki pred seboj očitno noče videti posameznika in ne želi pogledati v obraz človeku v stiski ter skupaj z njim poiskati razumno rešitev, v zadnji fazi resnično zagodla. Družba Petrol se je odločila, da bo s pomočjo piranskega sodišča svoj dolg (ostalo je samo še 4000 evrov, v trenutku zahteve pa samo 2800 evrov, ker sem medtem plačala še en obrok) izterjala z izvršbo."

V januarju 2014 sodišču garaže ni uspelo prodati, zato se je lotilo stanovanja. Zlatkino stanovanje je bilo ocenjeno na 155.500 evrov. Čeprav jo je sodišče  obvestilo, da bo dražba iz maja 2015 prestavljena na julij, se to ni zgodilo. Maja sta bila njeno stanovanje in garaža prodana na javni dražbi, čeprav bi bil dolg lahko poplačan s prodajo pokritega parkirišča, ki je bilo po Zlatkinih besedah vredno več kot 17.000 evrov. Zdaj pa je izgubila stanovanje in garažo, je za Zarjo povedala Zlatka.

Kupec stanovanja, ki je doma v Trebnjem, je zahteval izselitev družine. Deložacija je bila napovedana za 22. aprila, na cesti pa bi z Zlatko pristala tudi hčerka Dona, mati samohranilka in vnuka. Done se morda nekateri spomnijo, da se je pred leti potegovala za tekmovanju za Mis Slovenije, kasneje pa krasila Playboyevo naslovnico in skušala prodreti kot manekenka in fotomodel v italijanskem Milanu.