Oskrba z vodo

Cenejša pitna voda - imajo še petnajst vaških vodovodov

Joži Sinur
18. 5. 2016, 18.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če so si ljudje želeli izboljšati vsakdanje življenje po vaseh, niso čakali na občino ali državo, sicer bi se že zdavnaj izselili. Marsikje je na kakšnem področju še vedno tako.

J. S./Dolenjski list
Tudi v Čužnji vasi, kjer so vaščani pred desetletji sami gradili vaški vodovod, se bodo po novem s pitno vodo oskrbovali iz javnega vodovoda.

Z lastnim materialom in trudom so tako marsikje zgradili ceste, električno omrežje, tudi telefonsko, ali pa celo vodovodni sistem. In ponekod je ta v uporabi še danes. Ko je leta 2007 denimo samostojno začela delovati dolenjska občina Mokronog - Trebelno, so imeli še 20 vaških vodovodov, s pitno vodo iz tovrstnih sistemov pa se je oskrbovalo kar 1275 ljudi oziroma več kot 40 odstotkov prebivalcev novonastale občine. V občinski upravi so se zato lotili tudi urejanja področja vodooskrbe.

V tem času so pet vaških vodovodov priključili na javni vodovodni sistem, zadnjega pred kratkim v Čužnji vasi (na fotografiji), kjer je vodovod uporabljalo 60 prebivalcev. Po novem pa so vaški sistem s povezovalnim vodom priključili na vodovod Trebelno in tako tamkajšnjim prebivalcem zagotovili zanesljivo oskrbo s pitno vodo. »Na zadnji seji je tudi občinski svet sprejel sklep, da na pobudo vaščanov občina prevzame vodovod v trajno last,« pravi direktorica občinske uprave Mojca Pekolj. Po novem bo sistem upravljala trebanjska komunala, za povezovalni vod pa je občina zagotovila okrog 15 tisoč evrov.

VAŠČANI LASTNIKI

V občini tako ostaja še šest večjih vaških vodovodnih sistemov, ki imajo več kot 50 uporabnikov. To so Bogneča vas, Brezje pri Trebelnem, Češnjice, Velika Strmica ter Gorenje in Srednje Laknice. Kot pojasnjuje Pekoljeva, vaške vodovode upravljajo uporabniki sami, ki so tudi lastniki tovrstnih omrežij. Podobno je pri manjših vaških vodovodih, ki imajo manj kot 50 uporabnikov, teh pa je v občini Mokronog - Trebelno še devet: Brezovica pri Trebelnem, Češnjice - Reber, Drečji vrh, Jelševec, Ornuška vas, Podturn, Roje pri Trebelnem ter Štatenberk ena in dva. 

»Občina jim pri upravljanju pomaga z urejanjem ustrezne dokumentacije, za devet manjših vaških vodovodov za zdaj še v celoti tudi financiramo analize vode,« razlaga direktorica tamkajšnje občinske uprave.

V občini ostaja še šest večjih vaških vodovodnih sistemov, ki imajo več kot 50 uporabnikov. 

KAJ PA KAKOVOST?

Kakovost pitne vode iz vaških vodovodov je sicer zelo različna, pojasnjuje Pekoljeva, odvisna je od obdobja, vremena in tudi od dela na poljih. 

»Analize kažejo, da so vaški vodovodi večkrat oporečni in voda neustrezna, zato jo je treba prekuhavati. Tisti, ki jo uporabljajo, pravijo, da pretiravamo, a predpisi so takšni, kot so, in jih je treba upoštevati,« dodaja.

V letih samostojnega delovanja so sicer v občini Mokronog - Trebelno na področju vodooskrbe uredili tudi vodovod Mokronog, ko so v dveh fazah z izdatno pomočjo evropskega denarja obnovili skupno 12 kilometrov cevovodov. V sklopu tega projekta so rešili tudi vaški vodovod Bruna vas, kjer so okrog 40 prebivalcev priključili na javni vodovod.

Preostali vaški vodovodi na ustrezne rešitve še čakajo.

»Če bodo uporabniki pripravljeni, bomo uredili tudi te povezave na javni vodovod, seveda z nekaj naložbami, ki jih bo treba načrtovati. Si pa za zdaj ljudje tovrstnih rešitev ne želijo, saj imajo v vaških sistemih cenejšo vodo kot iz javnih vodovodov, cenejša je tudi uporabnina,« še pojasnjuje Pekoljeva.