Ogrožajoče sredstvo

Leljakov svinčnik ni bil nevaren

lt/sta
17. 5. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču so začeli soditi publicistu Romanu Leljaku, obtoženemu, da je marca lani s svojim ravnanjem v DZ, ko je kazal domnevno ubojno sredstvo nekdanje SDV v obliki svinčnika, zlorabil znamenja za pomoč in nevarnost.

Arhiv Svet24
Leljaka so v državni zbor povabili kot raziskovalca polpretekle zgodovine. Iz žepa je potegnil domnevno ubojno sredstvo.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je marca lani razpravljala o kemičnih in ubojnih sredstvih nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Na sejo so kot raziskovalca polpretekle zgodovine povabili tudi Leljaka, ki je na seji, kakor izhaja iz magnetograma, dejal: »Potem so tukaj sredstva za tiho likvidacijo, razne igle, bodala, noži, sredstva za posredno delovanje /.../ Eno od takšnih sredstev imam tukaj pri sebi, gre za svinčnik, v katerem je posebna ampula, vsebine te ampule ne poznam – ali gre za bojni strup ali pa kakšno drugo zadevo.«

Leljak je iskal pozornost, dobil pa je ovadbo.

Leljak je po oceni tožilstva namigoval, da ima pri sebi ogrožajoče sredstvo, in povsem upravičeno so v DZ reagirali tako, da so na kraj klicali policijo, ki je izpraznila določene prostore, zasegla sporni predmet in angažirala bombna tehnika. Predmet se je nato po ugotovitvah policije izkazal za nenevarnega, česar se je Leljak po mnenju tožilstva nedvomno zavedal. Krivdo zanika, obtožba je zanj nesprejemljiva, svinčnik pa je prinesel tudi na sodišče.